Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ‘ücretsiz’ hizmet veren ‘Sağlıklı Hayat Merkezi’ başta Şehzadeler olmak üzere tüm Manisa halkını sağlıklı yaşamaya davet ediyor.
Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla “hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışı ile hizmet sunan sağlık kuruluşları oluğunu vurguladı.
Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan Sağlıklı Hayat Merkezinin (SHM) başta Şehzadeler ilçe halkı olmak üzere tüm Manisa halkını sağlıklı yaşamaya davet eden Uzm. Dr. İlgün, Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezinde Beslenme Danışmanlığı, Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı, Psikososyal Danışmanlık,
Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı, Enfeksiyon Kontrol Hizmetleri ile Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı
hizmetleri ve sigara bıraktırma polikliniği ile gebe sınıfı başta olmak üzere birçok alanda sağlığın geliştirilmesi, sağlık okuryazarlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yürütülmektedir. Merkezde tüm işlemler deneyimli, güler yüzlü çalışanlarımız tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır.” diye konuştu.
SAĞLIKLI BESLENME DANIŞMANLIĞI
Merkezdeki faaliyetlerden bahseden Uzm. Dr. İlgün, Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı hizmetinin genel olarak, beslenme ile ilgili konularda sağlıklı bireyler ve hastalar için yaş, cinsiyet ve özel diyet gerektiren durumlara göre (obezite, kronik hastalık, gebeler, çocuklar, adolesanlar, yaşlılar vb.) beslenme programları hazırlandığını kaydetti.
Uzm. Dr. İlgün, “Hazırlanan beslenme programı kapsamında danışmanlık, tedavi (tahlillerle değerlendirilmesi) ve izleme değerlendirme hizmetleri sunulur.
Danışmanlık hizmeti tanı, sağlık durumu, eğitim düzeyi gibi birçok etkene bağlı olmakla birlikte ilk görüşme ve kontrol olarak iki aşamada değerlendirilir. Antropometrik ölçümlerle başvuranların kilo durumları değerlendirilir (sağlıklı bireyler de dahil). Aile hekimi/hekim tarafından yönlendirilen kronik hastalığı olan bireylere bireysel danışmanlık verilir ve randevularla takibi yapılır. Bireysel başvuranlardan güncel kan tahlili istenir gerekli durumlarda aile hekimine veya hastaneye yönlendirilir buna göre bireysel danışmanlık verilir ve randevularla takibi yapılır. Topluma sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması amacıyla özel günlerde stant ve etkinlikler düzenlenmektedir. Okullarda sağlıklı beslenme, çölyak ve diyabette beslenme konularında eğitim düzenlenmektedir. Farklı kurumlardan gelen taleplere göre yetişkinlere de sağlıklı beslenme ve diyabette beslenme konularında eğitimler düzenlenmektedir.” şeklinde bilgiler verdi.
FİZYOTERAPİST
Merkezde, toplumun farklı kesimlerinden bireylerin fiziksel sağlığını desteklemek amacıyla kapsamlı hizmetlerin sunulduğunu anlatan Uzm. Dr. İlgün, kronik hastalıklara sahip bireyler, yaşlılar, romatolojik rahatsızlıkları olanlar, kas-iskelet sistemi problemleri yaşayanlar ve KOAH gibi solunum sistemi hastalıklarıyla mücadele edenler en sık danışanlar arasında yer aldığını vurguladı.
Uzm. Dr. İlgün, “Her bireyin ihtiyaçlarına özel planlanan egzersiz programları ve fiziksel aktivite rehberliğiyle onların yaşam kalitelerini artırmayı hedefliyoruz. Örneğin, Kronik hastalıklar için fiziksel aktivitenin hastalığın kontrolüne katkı sağladığı egzersizler, Yaşlı bireyler için düşme riskini azaltmaya yönelik denge ve kuvvetlendirme çalışmaları, Romatolojik rahatsızlıklar için eklem sağlığını koruyucu hareket terapileri, KOAH hastaları için solunum kapasitesini artırmaya yönelik egzersiz uygulamaları, Postür ve kas-iskelet sistemi problemleri yaşayan bireyler için ise doğru duruş alışkanlıkları kazandırmaya yönelik eğitimler ve ağrı kontrolü sağlayan egzersizler uyguluyoruz. Bunun yanı sıra, eğitimlerimiz ve farkındalık etkinliklerimizle toplumda sağlıklı hareketin önemi konusunda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz. Sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivitenin ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.
Herkesi fiziksel sağlığını iyileştirmek için merkezimize bekliyoruz. Gelin, birlikte sağlıklı bir geleceğe adım atalım.” dedi.
Çocuk Gelişim Danışmanlığı
Çocuk gelişimcisinin, çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişim süreçlerini izleyen ve destekleyen bir Uzman olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İlgün, “0-18 yaş arası tipik/atipik gelişim gösteren veya risk altında olan çocuklar ve ailelerine yönelik gelişim değerlendirme, izlem ve danışmanlık hizmeti sunar, Gerekli durumlarda birimde bulunan diğer meslek elemanları ve/veya ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği halinde ev ziyaretleri gerçekleştirerek, gelişim değerlendirme, izlem ve danışmanlık hizmetleri sunar ve ihtiyaçlar doğrultusunda diğer destek hizmetlerinin sunulmasını sağlar, Gebelik döneminden itibaren anne-babalara yönelik eğitimler düzenler ve destek programları kapsamında planlanan hizmetleri sunar, Hizmet bölgesinde bulunan okulların rehberlik servisleri ile işbirliği yaparak, ailelerin ve çocuk alanında çalışan meslek elemanlarının (öğretmen, ebe, hemşire vb.) gereksinimleri doğrultusunda eğitimler, grup çalışmaları vb. düzenler.” şeklinde bilgiler verdi.
Gebe Bilgilendirme Sınıfı
Gebe Bilgilendirme Sınıflarının temel amacının anne adaylarının gebelik süreci, doğum, doğum sonrası dönem ve bebek bakımı hakkında bilgilendirerek fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak bu döneme hazırlamak olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İlgün, bu sınıfların bilinçli ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirerek hem anne hem de bebeğin sağlık sonuçlarını iyileştirmeyi hedeflediğin vurguladı.
Sosyal Hizmet Danışmanlığı
Sosyal Hizmet Danışmanlığı biriminin il dışından gelen hastalar, öncelikli olmak üzere tıbbi sosyal hizmete ihtiyaç duyan bireyler için sosyal hizmet müdahalesini planlayarak uyguladığını anlatan Uzm. Dr. İlgün, “Ayrıca bu hizmetlerin dışında ruh sağlığını güçlendirmek ve ruh sağlığı alanındaki farkındalığı arttırabilmek amacıyla bilgilendirici ve bilinçlendirici halk eğitimleri ve kurum eğitimleri düzenlenmektedir. Özellikle kimsesiz, terk ve bakıma muhtaç hastalar, engelli hastalar, sağlık güvencesiz hastalar, yoksul hastalar, aile içi şiddet mağduru hastalar, ihmal ve istismara uğramış çocuk hastalar, mülteci ve sığınmacı hastalar, insan ticareti mağduru hastalar, yaşlı, dul ve yetim hastalar, kronik hastalar, ruh sağlığı bozulmuş hastalar, alkol ve madde bağımlısı hastalar ile yabancı uyruklu olup tedaviden yararlanamayan hastalar.” dedi.
Psikolojik Danışmanlık Hizmeti
Merkezde ruhsal sağlık problemleri, davranış problemleri, ilişki ve iletişim problemleri, bağımlılık gibi konularda sorun yaşayan vatandaşlara yönelik bireysel danışmanlık ve/veya aile danışmanlığı hizmeti sunulduğunu da vurgulayan Uzm. Dr. İlgün, ruh sağlığı danışmanlığı hizmetinin 12 yaş ve üzeri vatandaşları kapsadığını, periyodik aralıklarla verilen randevularla danışanların takibi sağladığını kaydetti.
Uzm. Dr. İlgün, “Danışmanlık alanlarımız, bireylerin istenmedik sonuçlara yol açabilecek düşünce, duygu ve davranışları tanımlayabilmesi ve değiştirebilmesine yardımcı olmak, davranışsal bağımlılıklar (oyun, internet, telefon, kumar vb.) konusunda sorun yaşayan birey ve ailelerine danışmanlık hizmeti vermek, obezite olgularında ve yeme bozukluklarında psikolojik danışmanlık hizmeti sağlamak, kriz durumları yaşayan (ölüm, yas, boşanma, kadına yönelik şiddet, ihmal/istismar, intihar gibi) birey ve aileye yönelik danışmanlık ve destek hizmetleri vermek, tedavi ve psikiyatrik bir değerlendirme gerektiren danışanlarımızı uygun kişi ve kurumlara yönlendirerek takibini sağlamak, madde bağımlılığı olan kişilere maddeyi bırakmalarına yardımcı olabilecek duygusal ve psikolojik desteği sağlamak, bireyin dürtülerini kontrol etmesine ve sağlıklı kararlar almasına yardımcı olabilecek stratejiler geliştirebilmesi için danışmanlık hizmeti sağlamak, çiftlerin yaşadıkları iletişim sorunlarını çözmek, duygusal bağları güçlendirmek ve daha sağlıklı bir ilişki kurulması için aile danışmanlığı hizmeti vermek, ayrıca danışmanlık hizmetimizin dışında ruh sağlığını güçlendirmek ve ruh sağlığı alanındaki farkındalığı arttırabilmek amacıyla bilgilendirici ve bilinçlendirici halk eğitimleri düzenlenmektedir.” diye konuştu.
Sigara Bırakma Polikliniği
Sigara bırakmak isteyenlere de SHM’de destek olduklarını anlatan Uzm. Dr. İlgün, “Türkiye genelinde bulunan sigara bırakma polikliniklerinde (SBP), sertifikalı hekimler ve yardımcı sağlık personeli ile hizmet sunulmaktadır. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde de 2024 yılı Ekim ayında sigara bırakma polikliniğinde danışan kabul etmeye başladık. SBP’ler; asgari tesis, araç, gereç ile personel ve hizmet sunum standartlarının tanımlandığı Tütün Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Birimleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre faaliyet göstermekte olup kurumumuzda da uzaktan ve yüz yüze eğitimlerini tamamlayan hekimimiz ve diğer sağlık personelimiz aracılığı ile hizmet vermekteyiz.” şeklinde bilgiler verdi. (Turgay Duyar)