1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. 1995’ten 2025’e: Gelecek Tahminleri Neler?

1995’ten 2025’e: Gelecek Tahminleri Neler?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BBC’nin Yarının Dünyası Programının Tahminleri

1995 yılında 2025'e dair hangi öngörülerde bulunulmuştu?

BBC’nin “Yarının Dünyası” adlı programı, 1995 yılında, dünyanın 2025 yılında nasıl olacağına dair tahminlerde bulunmuştu.

Artık yayında olmayan bu programda ünlü bilim insanı Prof. Stephen Hawking, “2025’te büyük değişiklikler bekleyebiliriz” demişti.

Program ekibi, hologram cerrahisi gibi ilginç yeniliklerden uzay çöpleri jeline kadar pek çok konusunda tahminde bulunmuştu.

Şimdi, bu tahminlerin günümüzde ne ölçüde gerçekleştiğine birlikte bakalım.

2005’in Siber Ayaklanmaları

İsyan

1995 yılında internetin yükselişi gözlemleniyordu. Program yapımcıları gelecek açısından bu durumun neler doğurabileceğini merak etti.

İleriye dönük tahminleri, internetin büyük sorunlara yol açacağı yönündeydi.

Programda, iş dünyası liderlerinin ve bankaların, internetin kontrolünü ele alacağı ve kısıtlanmış bir “süper ağ” oluşturacağı öngörüsü yer aldı.

Böylece hackleme eylemleri, virüsler ve hatta isyanların meydana gelmesi bekleniyordu.

İnternet açılmaya devam etti ve isyanlar yaşanmadı. Ancak hacker eylemleri birçok kişi için sıkıntılara yol açtı. Programın tahmin edemediği bir diğer unsur ise devlet destekli hackerlar oldu.

Siber güvenlik, hükümetler ve şirketler açısından hayati bir öneme sahip hale geldi. Ayrıca, bankalara güvenmeyen bireyler kripto paraları, özellikle de Bitcoin’i tercih etmeye başladı.

Asteroit Madenciliği ve Uzay Çöpü Jeli

Program, uzay madenciliği sektörünün gelecekte kazançlı bir alan haline geleceğini ve şirketlerin Dünya’ya yakın asteroitlerden değerli metaller çıkarabileceğini öngörmüştü.

Ayrıca, uzay çöplerinin astronotlar için tehlike arz edeceği ve bu sorunun dev köpük jeli ile kontrol altına alınacağı düşünülüyordu.

Uzay madenciliği alanındaki tahminler gerçeğe dönüşmedi; ancak uzay çöpleri önemli bir sorun olarak varlığını sürdürüyor.

Fütürist Tom Cheesewright, uzay madenciliği konusunda olumlu bir bakış açısına sahip. “Potansiyel zenginlikler akıl almaz bir düzeyde ve teknoloji tamamen erişimimiz dahilinde” diyor.

Süper Cerrahlar ve Robotları

Ameliyathane

Programda, İngiltere’nin 2004 yılına kadar cerrahların başarı oranlarını yayımlamasını gerektiren bir yasa çıkarabileceği öngörülmüştü.

En başarılı cerrahların son derece popüler ve yüksek maaşlı olacağı, hastaların ise kendi hologramlarını cerahlara göndererek iletişim kuracağı düşünülmekteydi.

Cerrahlar, “mekansal eldivenler” kullanan bir yöntemle ameliyat yapacak ve robotlar da bu hareketleri mükemmel şekilde taklit edecekti.

Tam olarak öngörülen düzeyde gerçekleşmemiş olsa da, cerrahi operasyonlarda robotların önemli bir rolü bulunduğu belirtilmektedir.

Akıllı Hoparlörler ve Hızlı Seyahat

Programın öngörüsüne göre akıllı hoparlörler uçan bir kafa hologramı şeklinde hizmet verecekti

Program, bir ailenin gelecekte sanal gerçeklik gözlüğü ve Siri ya da Alexa gibi akıllı bir hoparlörle iletişim kurduğunu gösteriyordu.

Ultra hızlı seyahatlerin de gerçekleşeceği tahmin edilmekteydi.

Ultra hızlı seyahat henüz gerçekleşmemiş olsa da, hologramlar, akıllı hoparlörler ve sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımının arttığı belirtiliyor.

Kola Takılan Mikroçip ile Bankacılık

Yaygın olmasa da mikroçiple bankacılık gerçekleştirenler var

Yarının Dünyası programında, insanların kollarındaki mikroçiplerle bankacılık işlemleri yapabileceği tahmin edilmişti.

Bankacılık otomatikleşiyor. Mikroçip üretimi yapan şirketler mevcut. Ayrıca, parmak izi ve yüz taraması gibi teknolojilerin daha yaygın şekilde kullanıldığı bildirilmektedir.

Dünya 2055’te Nasıl Olacak?

Fütürist Tracey Follows, programın birçok büyük tahmininin doğru olduğunu, ancak son 30 yılın en önemli iki temasını gözden kaçırdığını düşünüyor: Büyük teknoloji şirketlerinin etkisi ve sosyal medyanın yükselmesi.

Follows, 2055 yılında birçok insanın bilinçli olarak birbirine bağlı olacağını, yani insanların ve teknolojinin birleşerek bir zihin gibi çalışacağını öngörüyor. “Fikir paylaşımı gerçek bir ‘beyin fırtınası’ haline gelecek, fikirleri sadece düşünerek paylaşabileceksiniz” diyor.

Tom Cheesewright, önümüzdeki 30 yılın en heyecan verici gelişmelerinin malzeme bilimi ve biyomühendislik alanında olacağını belirtiyor.

Malzeme bilimi vasıtasıyla daha güçlü, hafif ve ince cihazlar üretme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Cheesewright, biyomühendislik sayesinde tıbbın dönüşümünün yanı sıra karbon emisyonları, temiz su ve gıda gibi sorunlarla başa çıkma gücüne sahip olabileceğimizi ifade etti.

Gelecek 30 yıl hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Cevabınız her ne olursa olsun, Prof. Hawking’in 30 yıl önceki şu sözlerini hatırlamakta fayda var: “Bu değişikliklerin bazıları heyecan verici, bazıları ise endişe verici. Kesin olan bir şey var ki, dünya çok farklı olacak ve muhtemelen beklediğimiz gibi olmayacak.”

Kaynak: BBC Türkçe

1995’ten 2025’e: Gelecek Tahminleri Neler?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin