1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fatoş Oyuncakları: Gelenekten Geleceğe Adım

Fatoş Oyuncakları: Gelenekten Geleceğe Adım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SELENAY YAĞCI / İSTANBUL

Fatoş Oyuncakları, Türkiye’de oyuncak sektörüne 1970’lerde giriş yapmış bir firma olarak, 2000’li yıllarda Uzakdoğu pazarının rekabetine karşı koymakta zorlandı. Markalı oyuncak satışını durdurmasına rağmen, promosyon pazarındaki varlığını sürdürmeye devam etti. Garanti, Yapıkredi ve Yumoş gibi birçok marka için oyuncak tasarım ve üretimi gerçekleştiren şirket, şimdi kendi markasına yatırım yapma kararı aldı. Fatoş İnhan, kendi dönemlerinin oyun arkadaşlarının şimdi çocuklarına hedef haline geldiklerini belirtiyor. Şirket, oyuncak sektöründe TSE Kalite Belgesi’nin gelişmesine katkı sağlamanın yanı sıra, ilk oyuncak zincir mağazasını açarak sektörde birçok yeniliğe imza atmış durumda. Fatoş İnhan, oğlu Osman, kızı Ayşe ve torunu Sinan ile birlikte İstanbul’da, kadın emeği ile üretim yapıyor ve 50 kişilik bir ekiple aylık 20 ila 50 bin arasında oyuncak üretiyor.

Ev Hanımlarıyla İstihdam Sağlıyor

Fatoş İnhan, 1970’lerden bu yana ev hanımlarıyla beraber üretim yaptıklarını ifade ederek, “Kadın enerjisine çok inanıyorum. Kadın enerjisi olmadan dünya ayakta kalamaz. Ev hanımları işleri alarak evde yapıyorlar ve parça başı ödeme alıyorlar.” dedi. El emeği yoğun bir üretim süreci yürüttüklerini belirten Osman İnhan, “Ev kadınlarıyla bir arada çalışarak hem onlara istihdam sağlıyor hem de işin kalitesini artırıyoruz. Kendi ağımız aracılığıyla 80-90 aileye ek istihdam sağlamış durumdayız.” diye ekledi.

Fatoş İnhan, son 10-15 yıldır ağırlıklı olarak promosyon müşterileriyle çalıştıklarını belirterek, Uzakdoğu’dan yapılan ithalatın oyuncak pazarında yaratmış olduğu dengesizliğe de dikkat çekti. “Daha sonra promosyon tarafını güçlendirmek için Prowide markasıyla uluslararası firmalarla işbirliklerine girdik.” şeklinde konuştu.

Geçmişte ürettikleri PVC bebeklerin yerini şimdi kumaş bebeklerin aldığını dile getiren Fatoş İnhan, “Tüketicilerin beğenisini kazanmış, Caniko Tavşan ve Karakaçan Eşek gibi dolgu oyuncaklarını Fatoş Nostalji Serisi ile yeniden piyasaya sürdük.” dedi.

Peluş Oyuncaklar Oyun Arkadaşıdır

Osman İnhan, Türkiye’deki oyuncak pazarının küçüklüğüne dikkat çekerek, “Türkiye’nin büyüme potansiyeli oldukça yüksek; ancak gerçek ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece oyuncaklara yeterince yatırım yapılmıyor.” dedi. Avrupa’daki bir çocuk için harcanan yıllık ortalama bütçenin 350 dolar civarında olduğunu ancak Türkiye’de bu rakamın 30 dolarda kaldığını aktardı.

Ayşe İnhan ise çocuk sağlığı ve güvenliğine yönelik hassasiyete vurgu yaparak, “Almanya’daki oyuncak fuarlarından edindiğimiz bilgiyle, Türkiye’de de standartların sağlanması için çaba sarf ediyoruz. 1982’de Türk Standartları Enstitüsü’ne oyuncak güvenliğini kazandıran kişi Fatoş Hanım’dır.” şeklinde konuştu.

Cello Bebek Davası ve Yumuşak Heykeltraşlık

Fatma İnhan, sektördeki yeteneklerini tanımlayarak, “İki boyutlu bir tasarımı, üç boyutlu hale getirmek, bizim en büyük yeteneğimiz.” dedi. Turkcell’e yaptıkları oyuncak bebek Cello ve ailesinin tasarım hakları ile ilgili açtıkları davayı kazandıklarını hatırlatan İnhan, bu süreç içinde yaşadıkları deneyimleri, “Üç boyutlu hale getirmenin bir yumuşak heykeltıraşlık olarak kabul edilmesi büyük bir başarıydı.” diyerek özetledi.

Kaynak: Ekonomim

Fatoş Oyuncakları: Gelenekten Geleceğe Adım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin