1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Alo 175: Tüketici Şikayetlerinde Rekor Artış!

Alo 175: Tüketici Şikayetlerinde Rekor Artış!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, tüketicilerin yaşadığı çeşitli sorunlara çözüm önerileri sunmanın yanı sıra, uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla başvurularını ilgili mercilere yönlendirmelerine imkan tanıyor.

Tüketiciler, bu hat aracılığıyla satın aldıkları mallar ve hizmetler hakkında yaşadıkları sorunlar ile insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk içeren ürünler hakkında bilgi alabiliyor. Tüketicilerin yaşadıkları sorunları de iletebilmeleri sağlanıyor. Ayrıca, bu hizmetle bilinçli bir tüketici profilinin oluşturulması da hedefleniyor.

En çok çağrı temmuz ayında alındı

Geçen yıl Tüketici Danışma Hattı’na toplamda 135 bin 970 şikayet ulaştı. Bu başvurular arasında, ayıplı mal ve hizmet şikayetleri 40 bin 147 (yüzde 46,83) ile ilk sırada yer aldı. Onu 31 bin 648 (yüzde 18,35) ile mesafeli satış şikayetleri takip etti.

Diğer şikayet kategorileri arasında 25 bin 523 iade, kapatılan, kapsam dışı ve başka kurumlara yönlendirilen şikayetler, 21 bin 345 ile ticari reklam ve ilanlar ile haksız ticari uygulamalar, 5 bin 163 garanti belgesi şikayeti ve 4 bin 60 abonelik ve süreli yayın sözleşmeleri yer aldı.

Tüketici Danışma Hattı aracılığıyla geçen yıl toplamda 422 bin 784 çağrıya yanıt verildi. Bu yıl içinde temmuz ayı, 41 bin 602 çağrıyla en yoğun dönem oldu. Temmuz’u, 39 bin 810 ile mayıs, 35 bin 775 ile ağustos ve 35 bin 646 ile aralık ayları izledi.

Denetim çalışmaları devam ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlık olarak piyasada yaşanan değişiklikler, sektör özellikleri, tüketim alışkanlıklarındaki değişimler ve tüketicilerden gelen şikayet başvuruları doğrultusunda denetim çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Tüketicilerin korunmasına yönelik aldatıcı reklamlarla ilgili hassasiyet gösterdiklerini belirten Bolat, piyasa gözetimi ve denetimi, sözleşmelerin denetimi, etiket ile kasa arasındaki fiyat farklılıkları gibi konularda titiz davrandıklarını ifade etti. Bakanlık, tüketicilerin korunmasına ilişkin mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla denetimler gerçekleştiriyor.

Mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, bankacılık hizmetleri, iş yeri dışında yapılan sözleşmeler, ön ödemeli konut satışları, taksitle satış sözleşmeleri, devre tatil, paket tur, satış sonrası hizmetler ve fiyat etiketi gibi konuların yakından takip edildiğini dile getiren Bolat, şunları ekledi:

“Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’nı arayan vatandaşlarımız, insan sağlığı ve can güvenliği açısından risk taşımakta olan ürünler hakkında bilgi alabiliyor. Bu hattı arayan tüketiciler, ürün ya da hizmetin adını, markasını, modelini, alışveriş tarihini ve yerini, ayrıca fahiş fiyat, ayıplı mal ya da hizmet eksikliği gibi sorunları detaylı olarak bildirebiliyor. Bakanlık olarak, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için Tüketici Danışma Hattı’na gelen şikayetleri titizlikle değerlendiriyoruz.”

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne geçen yıl yapılan şikayet başvurularının konu ve sayı dağılımı aşağıdaki gibidir:

Kaynak: Ekonomim

Alo 175: Tüketici Şikayetlerinde Rekor Artış!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin