1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk Sanayi Risk ve Fırsatlarını Değerlendiriyor

Türk Sanayi Risk ve Fırsatlarını Değerlendiriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İSO Mart Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Oda Meclisi mart ayı olağan toplantısı “Ekonomik Büyüme ve İhracat Verileri Çerçevesinde Sanayimizin Rekabet Gücüne İlişkin Değerlendirmeler” başlığı altında Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Özhamaratlı, küresel dengelerdeki değişimlerin sıklığının neredeyse saatlerle ölçülebilir hale geldiğini, bu karmaşık ortamda Türk sanayisinin karşılaşacağı risk ve fırsatların gün geçtikçe daha acil bir konu olduğunu ifade etti.

Özhamaratlı, “Son gelişmelere bakıldığında, özellikle ABD’nin ithalat vergilerine yönelik atacağı adımların ve bunların ülkemize yansımalarının dikkatlice izlenmesi gerekmektedir.” diyerek, bu bağlamda bazı riskleri de sıraladı. Sözlerine devam eden Özhamaratlı, “Yükselen vergiler nedeniyle ABD pazarına giremeyen Çin ürünlerinin, bizim güçlü olduğumuz ihracat pazarlarına daha düşük fiyatlarla girmeye çalışacağı aşikar. Pandemi sonrası Çin’den ithalatımızın 20 milyar dolardan 40-45 milyar dolara yükselmesiyle, bu noktada kırılgan bir durumdayız. Bu risklerin üstesinden nasıl gelebileceğimizi düşünmemiz şart.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına Rapor Sunuldu

Özhamaratlı, ülkenin ihracatını ve rekabet gücünü doğrudan etkileyecek unsurlar arasında yer alan küresel talep koşulları, enerji fiyatları ve yeni gümrük vergilerinin Türkiye’nin kontrolü dışında olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle kendi yapabileceklerimize odaklanmalıyız. Üretimde katma değer, inovasyon, tasarım ve markalaşma gibi rekabet unsurlarına gereken önemi vermezsek, dış pazarda zorlanmakla kalmayıp iç pazarda da ciddi rekabet baskılarıyla karşılaşabiliriz.” dedi.

Reeskont Kredilerinde Döviz Alımı Kısıtlamaları Kaldırılmalı

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına bir rapor sunduklarını belirten Özhamaratlı, “Reeskont kredilerindeki günlük limit artışlarını çok değerli buluyoruz. İhracatçılar için kritik öneme sahip bu kredilerde hâlâ bankalarla yaşanan limit ve teminat sorunları devam etmekte.” dedi. Yine Özhamaratlı, reeskont kredilerinin doğrudan Eximbank üzerinden kullanılabilir hâle getirilmesi ve ‘İhracatı Geliştirme Fonu’ modelinin güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yabancı para cinsi reeskont kredisi kanalını yeniden açmasının olumlu bir gelişme olduğunu ekledi. Ancak bazı şartların gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Teknoloji ve Katma Değer Odaklı Dönüşüm Gerekiyor

Özhamaratlı, Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiği ülkelerin büyük bir kısmının belirli bir paya sahip olduğunu ifade ederek, bu pazarlardaki üretim yapan sektörlerin mutlaka teknoloji ve katma değer odaklı bir dönüşüm geçirmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltmak için stratejik adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Küresel imalat sanayi ihracatındaki durumla ilgili olarak, 2000-2008 arasındaki süreçte Türkiye’nin bu alandaki payının önemli ölçüde arttığını belirten Özhamaratlı, 2021 itibarıyla küresel tedarik zincirlerinde olumlu bir etki sağlandığını söyledi. Ancak tüm ilerlemelere rağmen, imalat sektörü açısından net ithalatçılık zincirinin hâlâ kırılamadığını ve yüksek teknolojili ürünlerde ticaret açığı yaşandığını vurguladı.

Kaynak: Ekonomim

Türk Sanayi Risk ve Fırsatlarını Değerlendiriyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin