1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gıda Güvencesi Vurgusu

Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gıda Güvencesi Vurgusu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bab-ı Ali Toplantıları-Büyüyen Küresel Gıda Sorunu ve Türk Tarım Sektörünün Konumu, Geleceği” başlıklı etkinlikte yaptığı açıklamalarda tarım sektörünün, savunma sanayisi kadar kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bakan Yumaklı, tarım ve orman sektörlerinin, gıda arzı ve güvenliğine sağladığı katkılarla stratejik bir alan olarak önemini koruduğunu vurguladı.

Dünyada yaşanan kırılma dönemlerinde çeşitli sorunların ortaya çıktığını ifade eden Yumaklı, gıda arz güvenliğini sağlamış ülkelerin bu zorluklardan başarıyla geçtiğini kaydetti. “Her gün yeni bir gündemle karşılaşıyoruz. Özellikle son günlerde bunun sıkça örneğini yaşamaktayız. Bu tür zamanlarda tarımsal üretim ve gıda arz güvenliğimizi güçlü tutmalıyız. Bu konunun altını özellikle çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

186 Ülkeye 2 Binin Üzerinde Tarım ve Gıda Ürünü İhraç Ediyoruz

Yumaklı, Cumhurbaşkanı’nın “Ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır” sözlerini hatırlatarak, “Çiftçiyi ve tüketiciyi korumak, bu dönemde parolamız olmuştur. Tarımsal destekler, Ar-Ge çalışmaları ve sulama yatırımlarına devam ediyoruz. Bugün ülkemiz tarımsal hasılası ile Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ilk 10 içerisinde yer alıyor. 186 ülkeye 2 binin üzerinde tarım ve gıda ürünü ihraç etmekteyiz. 2024 yılı sonu itibarıyla 32,6 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatına ulaşmayı öngörüyoruz.” diye belirtti.

Bakan Yumaklı, gelecekte tarımsal üretimin şekilleneceği 5 temel eksene dikkat çekti. Bu eksenler; sürdürülebilir üretim, verimlilik, kalite ve bunların kayıt altına alınması ile tarım sektörüne geri dönüş yapacak gelir olarak sıralandı. “Son iki yıldır üzerinde çalıştığımız tarımsal üretim planlamasını 2024 itibarıyla hayata geçirdik. Bu sene hasat edeceğimiz ürünler bu planlamanın ilk meyveleri olacak.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, Türkiye’nin kendi ürünlerini üreterek katma değer sağladığını ve bu sürecin çok önemli olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, tarımsal üretimin teknolojik ihtiyaçlarını karşılamanın da kritik bir konu olduğunu belirtti.

2025 yılını tarımsal teknoloji alanında yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Ekonominin Boykot Çağrılarına Kurban Edilmesi Doğru Değil

Yumaklı, ana muhalefetin boykot çağrılarına karşı ekonominin kurban edilmemesi gerektiğini belirtti. “Ekonomimiz, bu tür girişimlere kurban edilmemelidir. Emek sarf ederek elde ettiğimiz değerleri kaybetmemeliyiz. Gıda arz güvenliği ile ilgili bir sorun yaşandığında, herkes aynı şekilde etkilenecektir. Bu nedenle şapkamızı önümüze koyup düşünmek zorundayız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Ekonomim

Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gıda Güvencesi Vurgusu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin