ALİ ŞAHİN/BURSA
Marof Yapı, su ve nem izolasyonunu sağlamak amacıyla çeşitli su yalıtım ürünleri ve epoksi kaplama malzemeleri geliştirmeye devam ediyor. 2007 yılında su yalıtım membranları ile sektöre adım atan Marof Yapı’nın Genel Müdürü Zafer Milli, “Temelde ve perde duvarlarda kullandığımız su yalıtım ürünleri, binaların ömrünü ve dayanıklılığını artırıyor. Bu, hem ekonomik hem de güvenlik açısından büyük avantajlar sunuyor” açıklamasında bulundu.
Yıllık 2 milyon metrekare membran üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Milli, “Zamanla müşteri taleplerinin değişmesi ile akrilik ve kauçuk esaslı ürünler geliştirdik. Tüm ürünlerimiz standartlara uygun ve gerekli belgelere sahip. Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor, şu an 40 çeşit likit malzeme üretimimiz mevcut” dedi.
Isı İzolasyonunda Dışa Bağımlılığı Azaltacağız
Su izolasyonu konusundaki deneyimlerinin ısı izolasyonuna da yansıdığını dile getiren Zafer Milli, “Yerli imkanlar ve doğal minerallerle geliştirdiğimiz bir termal sıva malzemesi ile evlerde %75 oranında ısı yalıtımı sağlıyoruz. Batman’da kurduğumuz fabrikada üretim aşamasındayız ve bürokratik işlemleri tamamlamak üzereyiz. Bu ürün, yurt içinde yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz yalıtım sektöründe önemli bir kaynak oluşturacak ve enerji tasarrufuna katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.
Geliştirdikleri ürün ile beraber ısı yalıtımında yaşanan dökülme, çürüme ve yanma risklerinin ortadan kaldırıldığını belirten Milli, “Son dönemde yaşanan yangın olayları, ısı yalıtım malzemelerinin yanıcılığının önemini ortaya koydu. Biz yanmayan bir malzeme ile bu soruna derinlemesine bir çözüm geliştirdik” dedi.
Üretimi İç Piyasa Talebi Karşılıyor
İnşaat sektöründe su yalıtımının göz ardı edilmesinin yanı sıra ısı yalıtımı konusundaki ihtiyacın da çeşitlendiğini aktaran Milli, “Su ile teması azaltarak binaların ömrünü uzatarak, özellikle bodrum katlardaki perde duvarlar için bu yöntem geçerlidir. Ancak ısı yalıtımında, özellikle XPS malzemeleri ile yangın riski dikkate alınmalıdır. Müteahhitlerin bu konudaki farkındalığını artırmak önemli” şeklinde konuştu.
Mevcut üretimlerinin büyük bir bölümünün iç piyasa talebini karşıladığını, kalan kısmı ise ihracata yönlendirdiklerini anlatan Milli, “Balkanlar, Kafkasya ve Arap Coğrafyası ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle termal sıva konusunda yurtdışından yoğun talep alıyoruz ve yakında bu alanda ilk ihracatımızı yapmayı planlıyoruz” dedi.
Kaynak: Ekonomim