Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin uzay yolculuğunun başladığı yılları değerlendirerek, 1994 yılında yörüngede yer alan Türksat 1B’nin bu serüvenin başlangıcı olduğuna dikkat çekti. Uraloğlu, sonrasında sırasıyla Türksat 1C (1996) ve Türksat 2A (2001) uydularının da bu süreç içerisinde yer aldığını hatırlattı.
Bakan Uraloğlu, yaklaşık 20 yıllık birikim sonucunda hayata geçirilen Türksat 6A’nın üretiminde, 3A, 4A ve 4B uydularında görev almış Türksat mühendislerinin rol oynadığını ifade etti. Uraloğlu, “Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı çerçevesinde uzay teknolojileri alanında eğitim alan mühendislerimizin katkıları sayesinde 6A, en yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Böylece Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına girmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Yerli Ekipman Kullanımı ve Yerlilik Oranı
Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi firmalarla işbirliği yaptıklarını belirterek, “Bu firmalar tarafından milli olarak üretilen her bir parça, uydu deneyimi kazandı. Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Bu yerli parçaların tümü, uzay deneyimi kazanarak başarılı bir şekilde hizmet verebileceği için dünya pazarına ihracat imkanı doğdu.” dedi.
Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzaydaki gücünü artırdığına ve kritik teknoloji alanlarında dışa bağımlılığı azalttığına dikkat çeken Uraloğlu, projeye dair şu bilgileri paylaştı: “Bu proje, milli güvenliğimiz açısından da büyük önem taşıyor. Artık kendi haberleşme uydumuzu kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz. Türksat 6A’nın tüm safhaları planlandığı gibi başarıyla tamamlandı. Uydunun üretim, entegrasyon ve test çalışmaları, TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Mart 2024’te sona erdi. 4 Haziran 2024’te Antonov 124 uçağıyla ABD’ye gönderildi ve 5 Haziran 2024’te Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz 2024’te saat 02.30’da Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı; fırlatmadan 35 dakika sonra taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldı.”
Yörünge Testleri ve Faydalı Yük Alt Sistem Testleri
Uraloğlu, fırlatma sonrası gerçekleştirilen 5 ateşleme ile uydunun geçici olarak 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını anımsattı. Yörünge testleri neticesinde Türksat 6A için geliştirilen ekipmanların işlevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdiğini ifade eden Uraloğlu, “Yörünge testleri sırasında uydu içindeki birçok alt sistem ve deneysel ekipmanın işlevselliği test edildi. Faydalı yük alt sistemi testlerinin tamamlanma tarihi ise 23 Ekim 2024.” bilgi verdi.
Türksat 6A’nın 12 gün süren yolculuğu ve 6 ateşleme sonucunda 28 Aralık 2024’te 42 derece doğu nihai görev yörüngesine ulaştığını belirten Uraloğlu, “Anten kapsama alanı gibi diğer yörünge testleri de başarıyla tamamlandı. 17 Şubat’ta gerçekleştirilen ilk test yayını ile Türksat 6A’nın haberleşme kabiliyetleri pratik şekilde doğrulandı.” değerlendirmesinde bulundu.
İlk Yerli ve Milli Uydu Türksat 6A Hizmete Alınıyor
Bakan Uraloğlu, Türksat’ın 31 derece, 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uyduları ile faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Uraloğlu, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 31 Ekim 2024’te Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törende ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A hizmete alınacak. Türksat 6A’nın devreye girmesi ile daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet verilecek. Bu uydu ile Türksat’ın kapsam alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya dahil olarak genişleyecek. Böylece hizmet alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye çıkacak; uydu, en az 15 yıl boyunca hizmet verecek.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Ekonomim