Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Türkiye İstatistik Kurumu (TMO), “Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” raporunu yayımladı.
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, mart ayında ülke genelinde yağış miktarları, normal seviyelerin yüzde 53, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 azalma gösterdi. Son 35 yılın en düşük yağış seviyesi olarak kaydedilen veriler, tüm bölgelerde normallerin ve geçen yılın altında gerçekleşti. En fazla azalma, yüzde 79 ile Ege Bölgesi’nde gözlemlenirken, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük yağışı alındı.
Konya’da Zirai Dona Rağmen Hububat Etkilenmedi
Ülke genelinde martın sonlarıyla nisan başında meydana gelen yağmur ve kar yağışları, kurak geçen mart ayına rağmen hububatın gelişimi açısından pozitif etkiler sağladı. Nisan ayının geri kalan süresi ile mayıs ayında yaşanacak yağışlar, hububatın gelişim süreci, verim ve kalite açısından kritik bir öneme sahip.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde hububat çıkışları ve kardeşlenme dönemi devam ederken, İç Anadolu Bölgesi genelinde kardeşlenme aşamasına geçildi. Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgeleri ise sapa kalkma dönemine girdi. Akdeniz Bölgesi’nde ise Adana ile Antalya’nın sahil kesimlerinde, Osmaniye ve Hatay’da hububat sapa kalkma dönemini tamamlayarak başaklanma evresine geçiş yaptı.
Konya’da yaşanan kuraklık sebebiyle bitki gelişimi belirli bir seviyenin altında kaldı. Ancak nisan başındaki yağışlarla birlikte bitkilerin gelişim sürecinin hızlanması bekleniyor.
Konya’da mart ayında meydana gelen zirai dona rağmen hububat bu durumdan olumsuz etkilenmedi. Mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları ile bitkinin su ihtiyacının düşük olması, tarımsal kuraklık yaşanmasını önledi.
Kırmızı Mercimekte Fizyolojik Gelişim İstenilen Düzeye Ulaştı
Ocak ayında ekilişi tamamlanan kırmızı mercimek bitkileri, çıkışlarını tamamlayarak fizyolojik gelişim düzeyine ulaştı.
Yeşil mercimek ekilişlerinin yaklaşık yüzde 85’i İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor. Ekilişler, mart ayının ilk haftası itibarıyla Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevrelerinde başladı. Yapılan saha kontrollerinde, erken ekim yapılan alanlarda bitki çıkışlarının başladığı gözlemlendi.
Kaynak: Ekonomim