1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye, Yapay Zeka ile Sektörlerini Dönüştürüyor!

Türkiye, Yapay Zeka ile Sektörlerini Dönüştürüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKONOMİ/İSTANBUL

Türkiye’de üretken yapay zekanın sektörel dönüşüm potansiyeli geniş bir kabul bulurken, en yaygın kullanım alanının operasyonel verimlilik olduğu tespit edilmiştir.

TÜSİAD Dijital Stratejiler ve Yeni Teknolojiler Çalışma Grubu, PwC Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Üretken Yapay Zeka Devrimi: Küresel Etkiler ve Türkiye’nin Konumu” konulu raporu dün kamuoyuna sundu. Toplantıya TÜSİAD Başkan Orhan Turan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, TÜSİAD Dijital Stratejiler ve Yeni Teknolojiler Çalışma Grubu Başkanı Burak Aydın ile PwC Türkiye Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu katıldı.

Toplantının açılışında PwC Türkiye Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, Türkiye’nin yapay zeka konusunda geri kalmadığını vurguladı. Ulu, mevcut yapay zeka kullanımının henüz gerçek potansiyelden uzak olduğunu belirtti. “Özellikle makine öğrenmesi sayesinde yapay zeka birçok sektörde yeni fırsatlar sunacaktır. Şu anki kullanım biraz daha yüzeysel kalıyor. Türkiye’nin bu alanda hızlı adımlar atacağına inanıyorum. Bu bir kültürel değişim süreci; verimlilik sadece bir başlangıç olmalı, aynı zamanda yeni iş modelleri geliştirmek ve yeni üretim alanlarına yönelmek için yapay zekadan faydalanmalıyız” şeklinde konuştu. Türkiye’nin üretim ülkesi olduğunun altını çizen Ulu, “Biz burada Polonya, Romanya, Meksika gibi ülkelerle rekabet ediyoruz. Dolayısıyla yapay zekayı kullanarak bu ülkelerin gerisinde kalmadan rekabetçi bir konum elde etmemiz gerekiyor. Bu nedenle hukuki altyapının da sağlam bir şekilde kurulması şart” dedi.

Raporda, iş dünyasının yapay zekaya yaklaşımı ve küresel eğilimlerin yanı sıra Türkiye özel sektörünün bu teknolojiyi nasıl benimsediği ele alındı. Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, firmaların yapay zekayı benimseme süreçlerini, karşılaştıkları fırsatları ve zorlukları incelediklerini ifade etti. İnci, yapay zekanın yalnızca teknolojiyi değil, sektörleri, iş modellerini ve yetenek gerekliliklerini değiştiren güçlü bir dönüşüm aracı olduğunu belirtti. “Düşünen, yaratıcılığı harekete geçiren ve karar verebilen bir teknolojiden bahsediyoruz. Yapay zekanın verimli çalışması, yüksek işlem gücü ve veri merkezleri gerektiriyor” diye ekledi.

“Türkiye dijital ekonomide güçlü bir konum elde edebilir”

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, yapay zekanın rekabet gücünü artırmanın, operasyonel maliyetleri düşürmenin ve müşteri ilişkilerini güçlendirmenin temel unsurları olduğunu ifade etti. Turan, “Üretken yapay zekanın yaygınlaşmasının on yıl içinde küresel gayri safi yurtiçi hasılaya yaklaşık yüzde 10 katkı sağlayacağı öngörülmektedir. 2024 itibarıyla yapay zeka şirketlerinin piyasa değeri 9 trilyon dolara ulaşacak. Mevcut modellere göre daha düşük maliyetle geliştirilmiş yapay zeka sistemleri, teknolojinin küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkisini artıracaktır. Teknolojik dönüşüm, etkin bir şekilde yönetildiğinde refah, verimlilik ve sosyal kalkınma üzerinde olumlu sonuçlar doğurabilir. Türkiye’nin küresel dijital ekonomide güçlü bir konum elde etmesi mümkündür. Bunun için teknoloji üretimi ve entegrasyonuna yönelik yatırımlar, Ar-Ge programları ile birlikte desteklenmelidir. Ayrıca rekabet politikalarının inovasyona katkı sağlayacak şekilde güçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Çalışmanın temel bulguları

■ Firmaların %50’si üretken yapay zekayı pilot düzeyde test etmektedir.

■ Sadece %20’si bu teknolojiyi geniş ölçekte entegre etmiş durumdadır.

■ %16’lık bir kesim Ar-Ge aşamasındayken, %9’u stratejik planlama aşamasındadır.

■ Katılımcıların yalnızca %6’sı üretken yapay zekayı öncelik olarak görmemektedir.

■ Üretken yapay zeka, %27 ile en çok operasyonel süreçlerde kullanılmaktadır.

■ Katılımcıların %74’ü sektörü için yapay zekanın dönüştürücü etkisi olacağını öngörmektedir.

■ Geleneksel iş modeline sahip firmalar, dönüşüm sürecinin daha yavaş ilerleyeceğini belirtmektedir.

■ Firmalar, en büyük etkiyi çalışan verimliliği ve süreç otomasyonunda beklemektedir.

■ Katılımcıların %75’i, üretken yapay zeka yatırımlarını iki yıl içinde hayata geçirmeyi planlamaktadır.

■ %45’i, teknoloji/IT bütçelerinin %10’undan fazlasını bu alana ayırmayı hedeflemektedir.

Kaynak: Ekonomim

Türkiye, Yapay Zeka ile Sektörlerini Dönüştürüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin