Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önceki gün Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrası, Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde toplanan kriz merkezinde açıklamalarda bulundu.
Kurum, sabah saatlerinde AFAD koordinasyonunda bir dizi toplantı gerçekleştirdiklerini ve ardından sahaya inerek incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan alınan ihbarlar ve Bakanlık ekiplerinin sahadaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“83 binamızın az hasarlı olduğunu tespit ettik”
Bakan Kurum, İstanbul genelinde ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını vurgulayarak, “Toplamda İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova’dan 1756 hasar ihbarı aldık. İstanbul’da gelen ihbarların yaklaşık yüzde 80’i Avrupa Yakası’ndan, yüzde 20’si ise Anadolu Yakası’ndan geldi. En çok ihbar aldığımız ilçeler arasında Avcılar, Esenler ve Bahçelievler ön sıralarda yer alıyor. Bu ilçelerimizde talep diğerlerine göre daha yoğun. Kaymakamlarımız ve afet koordinasyon müdürlerimiz, süreci yürütmek için sürekli irtibat halinde. Gelen ihbarların 1467’sinde deprem nedeniyle yapı hasarı oluşmadığı tespit edildi. Şu ana kadar 83 binamızın az hasar aldığı belirlendi.” şeklinde konuştu.
İnceleme ve tespitler için ekip sayısını artırdıklarını belirten Kurum, “İstanbul’daki 28 bin 538 kamu yapısına dair tespit çalışmalarımız devam ediyor. 36 öğrenci yurdunun da herhangi bir risk taşımadığını ifade ettik. Şu anda hastanelerimizin durumunu da hızlı bir şekilde değerlendiriyoruz.” dedi.
“Sahadan aldığımız verileri ilçe ilçe, mahalle mahalle inceleyeceğiz”
Kurum, yapılan hasar tespitleri ile İstanbul Risk Tespit Raporunu güncelleyeceklerini vurguladı. “Bu, bizim için önemli bir veri olacak ve yapacağımız dönüşüm projelerine temel oluşturacak. Tespitlerimizi İstanbulluların geleceği adına önemsiyoruz, sahadan aldığımız verileri ilçe ilçe, mahalle mahalle inceleme yapacağız.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un acil çözümler gerektiren en önemli sorununun deprem olduğunun altını çizen Kurum, “İstanbul, deprem dönüşümünün en önemli merkezidir. Bu sorun asla göz ardı edilemez ve ertelenemez. İstanbul’daki yapı stokunun kayıpları kabul edilemez. Devletimiz, 2012’den beri bu konuda tüm kaynaklarını seferber etti.” açıklamasında bulundu.
Kurum, binanın sağlam hale getirilmemesi durumunda İstanbul’un geleceğinin tehlikeye gireceğini dile getirerek, “Vakit daralıyor ve İstanbul her geçen gün daha da sıkışmakta. Bilim insanlarımız da bunu ifade ediyor. Allah korusun, olası bir İstanbul depremi Türkiye’nin bağımsızlığını bile tehdit edecek bir milli güvenlik meselesidir.” dedi.
“Artık seferberlik zamanıdır.” diyen Kurum, “16 milyon İstanbullunun canı ve geleceği söz konusu. Bu noktada başka bir gündeme gerek yoktur ve olamaz. Bugün, Rabbimize şükrettiğimiz bir durumdayız. Can kaybı ve yaralı olmadan, binalarımızın yıkılmadığı bir deprem yaşadık. Bu bir uyarı. Bu uyarıyı dikkate almamız şart.” şeklinde konuştu.
Kurum, Bakanlık olarak sosyal konut projeleri yapmaya, kentsel dönüşüm projelerini vatandaşlarla birlikte hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.
Herkesi İstanbul’un dönüşüm seferberliğine destek olmaya davet eden Kurum, tüm İstanbullulara “geçmiş olsun” dileklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıya, Bakan Kurum’un yanı sıra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, İstanbul Valisi Davut Gül, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri katıldı.
Kaynak: Ekonomim