1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Finansmana Erişim Sorunları Toplantıda Masaya Yatırıldı

Finansmana Erişim Sorunları Toplantıda Masaya Yatırıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz hafta düzenlenen 7 bölge toplantısında 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantılarda başkanlar, finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, sürdürülebilir büyüme için finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti. Toplantıların sonuçlarına yönelik yapılan açıklamalarda, öne çıkan sorunlar arasında finansmana erişim zorlukları, zirai don felaketi ve artan girdi maliyetlerinin emek yoğun sektörlerde yarattığı problemler yer aldı.

Reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının ekonomik büyüme için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ayrıca finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü yitirme riski taşıdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “İhracat pazarlarımızı korumakta ciddi zorluklar yaşıyoruz. Özellikle tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörlere ek destekler sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki deprem gerçeğini de unutmamak gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin her il ve ilçesi afete hazırlıklı olmalı. Bu acıları tekrar yaşamamak için güvenli yapılar ve depreme dayanıklı şehirler acilen kurulmalı!” dedi.

“İkinci ürünlere destek yok”

Zirai don felaketinin birçok üründe hasara yol açtığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız bu en büyük don felaketi, bazı bölgelerde tarımsal üretimde ciddi zararlar meydana getirdi. Bu noktada, sahada hasar tespit çalışmalarında sorunlar yaşandığı vurgulanıyor. Doğru hasar tespiti ve hızlı ödemeler, üretimin sürekliliği için çok önemli. Üreticilerimizin desteklenmesi ve zor durumdaki çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Tarımsal üretimin yoğun olduğu ve don felaketinden etkilenen illerdeki başkanlar, EKONOMİ’ye verdikleri demeçte yalnızca en fazla üretilen ürünlere destek verildiğini, diğer etkilenen ürünler için herhangi bir destek sağlanmadığını belirttiler. Tarım ve Orman Bakanlığı ise don felaketinin ardından, TARSİM’in sigortalı ürünlerin ödemelerini hemen gerçekleştireceğini, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ama sigortası olmayan çiftçilerin masraflarının karşılanacağını açıkladı.

“Vize sorunu da masaya yatırıldı”

Toplantılarda, Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer iş dünyası temsilcileri tarafından sıkça dile getirilen vize meselesinin de konuşulduğu belirtildi. Başkanlar, “İş insanlarının vizeye erişimde yaşadığı sorunlar, Türkiye’nin uluslararası platformda iş yapma kabiliyetini ciddi şekilde etkiliyor. Fuarlarımıza ürünlerimizi gönderiyoruz ama bizler vize engeliyle karşılaşıyoruz.” şeklinde görüş bildirdiler.

■ Reel sektörden bankalara sitem

Bölge toplantılarına katılan oda ve borsa başkanları, EKONOMİ’ye yaptıkları açıklamalarda özellikle finansmana erişim konusunda medyaya yansıyanlardan daha fazla sorun yaşandığını belirttiler. Finansmana erişim sağlansa bile maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu ifade eden başkanlar, Merkez Bankası’nın faiz düşürdüğü dönemde bunun kredi maliyetlerine yansıtılmadığını, faizin arttığı dönemde ise bunun tam tersinin yaşanarak faizlerin yükseldiğini vurguladılar. EKONOMİ gazetesinin daha önceki haberine göre, 18 Mart’tan 18 Nisan’a kadar olan bir aylık süreçte ticari kredi faizlerinde 10 puana varan artışlar gözlemlenirken, PPK toplantısının ardından 1-1,5 puanlık artışların da devreye girdiğine dikkat çekilmişti.

Kaynak: Ekonomim

Finansmana Erişim Sorunları Toplantıda Masaya Yatırıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin