Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi belirlemenin enflasyon verileri, ana eğilimler ve gelecekteki beklentilere göre, öngörülen dezenflasyon sürecini destekleyecek bir şekilde gerçekleşeceği ifade edildi.
TCMB’NİN 17 NİSAN 2025 PPK TOPLANTISI ÖZETİ:
“20 Mart tarihinde, finansal piyasalarda gözlemlenen gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Para Politikası Kurulu’na ait bir Ara Toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda, söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkileri değerlendirildi ve sıkı parasal duruşu destekleyen tedbirler alındı. Bu kapsamda, Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faiz oranı yüzde 44’ten yüzde 46’ya çıkarılmıştır. Ayrıca, bir hafta vadeli repo ihale faizi ve gecelik borçlanma faiz oranları sırasıyla yüzde 42,5 ve yüzde 41 seviyesinde sabit tutulmuştur.
27 Mart tarihli ara toplantı özetinde, piyasada yaşanan hareketliliği sınırlamak adına döviz ve Türk lirası likiditesine yönelik önlemler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı bir şekilde çalışması, döviz kurlarındaki oynaklıkların azaltılması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası ile uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine geçilmiştir.
FAİZ ORANI 42,5’TEN 46’A YÜKSELTİLDİ
Depo ihalelerinin vadesi 8 haftaya kadar uzatılmış ve likidite araçlarının çeşitliliği artırılarak 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verilmiştir. Ayrıca, bir hafta vadeli repo ihalelerine geçici bir süre ara verilerek fonlama daha çok gecelik vadede gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, Merkez Bankası’nın fonlama maliyeti gecelik borç verme faiz oranına daha yakın bir hale getirilmiştir.
17 Nisan tarihinde yapılan toplantıda Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faiz oranı yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltilmiştir.
“MALİYE POLİTİKASININ ARTAN EŞGÜDÜMÜ DE BU SÜRECE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengeleme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanarak dezenflasyon sürecini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca, maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece katkı sağlayacaktır.
Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Bu bağlamda, politika faizi; enflasyon verileri, ana eğilimler ve beklentiler dikkate alınarak öngörülen dezenflasyon sürecinin ihtiyaç duyduğu sertliği sağlamak amacıyla belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümüne odaklı, ihtiyatlı ve toplantıya özel bir yaklaşımla almayı planlamaktadır.
“KURUL, KARARLARINI ÖNGÖRÜLEBİLİR, VERİ ODAKLI VE ŞEFFAF BİR ÇERÇEVEDE ALACAKTIR.”
Finansal piyasalardaki son gelişmeler sebebiyle parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır. Likidite koşulları dikkatle izlenmeye devam edilecek ve likidite yönetimi araçlarının etkili kullanımı sürdürülecektir.
20 Mart itibarıyla ara verilen bir hafta vadeli repo ihale işlemlerine yeniden başlayacağı belirtilmiştir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini de göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürmek ve orta vadede yüzde 5 hedefini tutturacak finansal koşulları oluşturacak şekilde şekillendirecektir. Bütün para politikası araçları kararlılıkla kullanılacak ve Kurul, kararlarından öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”
Kaynak: Halk TV