S&P Türkiye’nin Kredi Notunu Açıkladı
Standard & Poor’s (S&P), Türkiye hakkında kararını duyurdu. Kurum, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘BB-‘ seviyesinde sabit tutarken, not görünümünü de “durağan” olarak belirledi.
Notun belirlenmesinde, son dönemdeki döviz kuru dalgalanmalarına ve döviz rezervlerinin azalmasına rağmen, Türkiye’nin yüksek enflasyonu kontrol altına alma ve dolarizasyonu azaltma konusundaki kararlı politikalarının etkili olduğu ifade edildi.
Yapılan açıklamada, “Durağan görünüm, mevcut ekonomi yönetiminin sıkı para politikasını devam ettireceği yönünde bir beklenti taşımaktadır. Bu yaklaşım, iç ve dış gerginlikler karşısında hükümetin orta vadeli programıyla ilişkili uygulama risklerini dengeleme çabasını göstermektedir.” denildi.
Mart ayında muhalefet liderlerinin gözaltına alınması sonrası yaşanan protestoların, yatırımcı ve hanehalkı güveninin yanı sıra döviz istikrarı ve ekonomik büyüme açısından uzun vadeli engeller oluşturabileceği kaydedildi.
Reel efektif döviz kurunun son dönemde kazandığı değerinin, ihracat faaliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği belirterek, “Bu nedenle, yatırım harcamalarının azalacağı ve işsizlik oranlarının artacağı beklentisiyle, yüzde 2,7’lik GSYİH büyüme tahminimizi risklere tabi görüyoruz.” değerlendirmesi yapıldı. Kurumun 2026 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 2,9 olarak açıklanmıştır.
Türkiye’nin mali istikrarı ve genel kamu maliyesi üzerindeki baskıların, anti-enflasyon politikalarının geriye çevrilmesi ve net döviz rezervlerinin azalması durumunda kredi notunun düşebileceği ifade edildi.
Enflasyonun tek haneli seviyelere yaklaşması, Türk lirası ve genel olarak yurt içi sermaye piyasalarına yönelik uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi açısından olumsuz bir durumun gelişmesi halinde notun yükselebileceği belirtildi.
Geçmişteki Kredi Notu Artışları
S&P, geçen yıl Türkiye’nin kredi notunu Mayıs ve Kasım ayındaki iki toplantısında artırmıştı. Kasım’daki değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) uyguladığı sıkı duruşun, Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturması, enflasyonu düşürmesi, rezervleri yeniden inşa etmesi ve finansal sistemde dolarizasyonun azalmasına katkı sağladığı vurgulanmıştı.
Diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Moody’s, Ocak ayındaki toplantıda Türkiye’nin kredi notunu güncellemeyerek beklemede kalmayı tercih etmiştir. Moody’s, en son 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek ‘B3’ten ‘B1’e çıkarmış ve görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştur.
Fitch Ratings, Şubat ayında gerçekleştirdiği değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, görünümünü ise “durağan” olarak teyit etmiştir.
Türkiye’nin 2025 Kredi Notu Takvimi
16 Mayıs 2025 CI
30 Mayıs 2025 Scope
25 Temmuz 2025 Fitch ve Moody’s
17 Ekim 2025 S&P Global
Kaynak: Ekonomim