Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “2025 Turizm Başkenti” olarak belirlenen Erzurum’da, Palandöken Ekonomi Forumu’nun ikinci gününde “Türkiye’nin Yatırım Ufku: Fırsatlar ve Gelecek Vizyonu” adlı özel oturuma moderatörlük yaptı.
Oturumda, küresel iş dünyasından önemli isimlerin bir araya geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Son zamanlarda hem iç hem de dışarıda birçok karmaşa yaşadık; ancak bu olumsuzlukların ufkumuzu karartmasına izin vermedik. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, yalnızca 2 yıl hariç, ekonomisi sürekli büyüyen bir Türkiye var,” şeklinde konuştu.
“ABD ve Avrupa’nın Çin’e alternatif arayışları Türkiye için fırsat sunuyor”
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geçen yıl milli gelirinin 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdığını, küresel mal ihracatından alınan payın yüzde 1,08’e, hizmet ihracatının ise yüzde 1,3’e yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesi içinde 1,3 milyar nüfus, 28 trilyon dolar milli gelir ve 9 trilyon dolar ithalat hacmi olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “ABD ve Avrupa’nın Çin’e alternatif tedarik merkezi arayışları, ülkemiz için büyük bir fırsat sunmaktadır. Avrupa’ya coğrafi yakınlığımız ve değişen koşullara hızlı adaptasyon yeteneğimiz bize avantaj sağlamaktadır. Türkiye, rekabetçi olarak üretebildiği ürün sayısı ve pazar çeşitliliği açısından dünya çapında önemli bir ülke konumundadır,” açıklamasında bulundu.
“Çeşitli sektörlerde Avrupa’nın ana tedarikçisi konumundayız”
İhracat rakamlarını paylaşan Hisarcıklıoğlu, imalat sanayisinde yüksek teknoloji ürün ihracatının beş yıl önce 6 milyar dolar olduğunu, geçen yıl ise 10 milyar dolara çıktığını ifade etti. Türkiye’nin otomotivden beyaz eşyaya, inşaat malzemelerinden demir-çeliğe kadar birçok sektörde Avrupa’nın ana tedarikçisi olduğunu vurguladı. “Dış ticaret verilerimdeki ürün ve pazar çeşitliliği, Türkiye’nin zenginliğini yansıtmaktadır. Ayrıca, Türk girişimciliğinin güçlü bir halkası olduğunu ortaya koymaktadır,” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye özel sektörünün, yerel aktör olmanın ötesine geçtiğini belirterek, ülkenin İtalya ile Çin arasındaki geniş coğrafyada üretim ve ihracat kapasitesine sahip bir lider ülke olduğunu belirtti.
“Büyüme hikayemizi dünyaya tanıtmalıyız”
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bölge coğrafyasının en büyük üretim gücüne sahip olduğunu ifade ederek, “Komisyonculara mal satmakla ihracat yapmayı öğrenen girişimcilerimiz, artık dış pazarlarda kendilerini konumlandırmaktadır. Türkiye’nin yurtdışındaki yatırımları 130 ülkede 60 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firmasından 42’siTürkiye’den çıkmıştır; bu alanda dünya ikincisiyiz,” şeklinde konuştu. Ülkenin turizmde dünyanın en fazla turist alan ilk beş destinasyonu arasında yer aldığını ve gelir sıralamasında yedinci olduğunu hatırlatarak, bu alanları geliştirmek ve büyütmek için gerekli adımları atmanın önemli olduğunu dile getirdi.
“Türkiye 15 yıldır kesintisiz büyüme kaydediyor”
Yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verilmesinin global rekabet gücünü artırmada kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Küresel gelişmeler ve büyüyen ticaret savaşları bağlamında zorlu bir süreçten geçiyoruz, ama bunun üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Türkiye, son 15 yıldır kesintisiz büyüyen bir ekonomi sergiliyor. Türkiye’nin başından geçen siyasi ve ekonomik zorluklara rağmen, bu süreçte 15 yıl boyunca büyümeyi başardık. Ekonomimizin dinamik ve dirençli yapısı, özel sektörümüzün esnekliğinden kaynaklanmaktadır. Ekonomi yönetiminin kararlılığı ve istikrar vurgusu geleceğimiz için umut verici bir tablo sunuyor,” diye konuştu.
Kaynak: Ekonomim