VEYSEL AĞDAR/KAZABLANKA
Türk çelik sektörü, bu yılı Afrika yılı olarak belirleyerek, Fas’taki varlığını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım attı. 25 şirketle birlikte Fas’a gerçekleştirilen çıkarmada, ülkede özel bir hareketlilik yaratılmak isteniyor. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Fas’ın 2030’da İspanya ve Portekiz ile birlikte Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, stadyumlar, altyapı ve hızlı tren projeleri sayesinde büyük bir dinamizm elde edileceğini aktardı. Türkiye’nin, Fas’ın yıllık 2 milyon ton seviyesindeki çelik ithalatının yaklaşık yüzde 30’unu karşıladığına dikkat çeken Aslan, bu pazardaki etkinliği artırmak için 1 milyon tonluk ihracat hedefi koyduklarını belirtti.
Dünya Kupası için 130 bin kişilik stat inşa edilecek
Fas’ta bir sektörel ticaret heyeti düzenlendiklerini vurgulayan Aslan, Fas’ın en büyük üreticileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirildiğini aktardı. Bu görüşmeler sonucunda toplamda 150 bin tonluk yeni anlaşmaların çıkması bekleniyor. Aslan, “Yenilemelerle birlikte toplam 38 stadyum yapılacak ve en büyüğü 130 bin kişi kapasiteli olacak. Ayrıca altyapı yenileniyor, yollar yapılıyor ve hızlı tren projeleri ilerliyor. Türk müteahhitleri ile çelik sektörü de bu fırsattan yararlanacak. Hatta bazı Türk firmalarıyla ön anlaşmalar yapıldığını biliyoruz. Yakın zamanda Fas’ta çelik sektörü olarak 1 milyon tonluk bir ihracata ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Afrika pazarında özel bir önem verdiklerini aktaran Aslan, bu bölgede Çin ile rahatlıkla rekabet edebildiklerini ifade etti. Aslan, “Afrika genelinde bankacılık sistemi oldukça zayıf. Çinliler açık hesap mal verebilmeleri nedeniyle bu alanda zorlanıyor. Traderlar Türkiye’den mal alarak yerel üreticilere açık hesapla satış yapıyor” dedi.
■ “Türk firmaları Fas’ı Afrika’ya açılan kapı olarak görmeli”
Fas şirketlerinin Türk ekonomisini dikkatle takip ettiğini belirten Kazablanka – Settat Sanayi Ticaret ve Hizmetler Odası Başkanı Hassan Berkani, Fas’ın ABD, Avrupa ve Asya ülkeleriyle 50’den fazla serbest ticaret anlaşması imzaladığını açıkladı. Berkani, “Bu ülkeler, Fas’ı Afrika’ya açılmak için stratejik bir merkez olarak görüyor ve yatırım planlarını bu çerçevede yapıyorlar” diye konuştu. Ucuz iş gücü ve hammadde avantajları ile Fas, Türk yatırımcılar için ideal bir başlangıç noktası sunduğunu vurguladı.
■ Türkiye-Fas ticaret ilişkileri
– Türkiye, %2,8’lik pay ile Fas’ın ihracatında 9. sıradadır.
– Türkiye’den Fas’a en çok ihraç edilen ürünler arasında demir-çelik ürünleri, petrol yağları, otomotiv yedek parçaları, alüminyum ve çelik profilleri bulunmaktadır.
– Fas’tan Türkiye’ye yapılan başlıca ithalat kalemleri arasında motorlu taşıt aksamları, fosfat bazlı gübreler, tekstil ürünleri ve balık unları yer almaktadır.
■ Yatırım iklimi
– Fas’ta %100 yabancı sermayeli şirket kurulabilmekte ve yerli ortak zorunluluğu bulunmamaktadır.
– Asgari ücret Türkiye’ye göre daha düşük; depo kiraları metrekare başına 3-5 dolar arasındadır.
– Kontrollü kambiyo rejimi uygulanan Fas’ta döviz kurları %5 marjla dalgalanmaktadır.
– Gelir vergisi oranı %0-38 arasında değişirken, KDV oranı çoğu ürün için %20 olarak belirlenmiştir.
– Kurumlar vergisi 2026’dan itibaren şirketin kâr marjına bağlı olarak %20-35 arasında değişecektir.
Kaynak: Ekonomim