ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından uygulamaya koyduğu korumacı ticaret politikaları ve bu çerçevede attığı tarife adımları ile ilgili belirsizlikler sürüyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak istihdam ve büyüme verilerinin, Amerika’nın ekonomik durumu hakkında daha fazla bilgi sağlayacağı öngörülüyor.
Tarife haber akışları yatırımcılar için önemli bir odak noktası olmaya devam ederken, Trump’ın Çin ile başlaması beklenen ticaret müzakereleri üzerine yaptığı açıklamalar ve Pekin’in müzakere iddialarını yalanlaması, piyasalardaki belirsizlikleri artırıyor.
“Ticaret gerilimini azaltmak Çin’e bağlı”
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, dün yaptığı açıklamalarda, Çin’in ABD’den daha fazla mal satın aldığını ve bu yüksek tarifelerin sürdürülemez olduğunu belirtti. Ticari gerilimin azaltılmasının, esasen Çin tarafına bağlı olduğunu vurguladı.
Ayrıca Bessent, ilk anlaşmanın Hindistan ile yapılabileceğini ifade etti. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, Bessent’in tarife konularında gün içinde bir brifing vereceğini açıkladı.
Leavitt, Beyaz Saray ekibinin ticaret anlaşmalarını tamamlamak için sürekli çalıştığını ve bu hafta boyunca yeni ticaret bilgilerinin paylaşılacağını dile getirdi.
İngiltere ile yapılan ticaret görüşmelerinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Leavitt, ABD’nin ticaret ortaklarına yönelik getirdiği tarifelerin ilk müzakere adımlarının atıldığını ifade etti. Analistler, bu süreçte olumlu sonuçlar elde edilmesinin küresel ekonomik belirsizlikleri yatıştırma potansiyelinin bulunduğunu vurguladı.
ABD piyasaları bilançoları ve istihdam verilerini bekliyor
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,28, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,06 oranında değer kazandı. Buna karşın Nasdaq endeksi yüzde 0,10 kayıpla kapandı. ABD’nin endeks vadeli kontratları yeni güne pozitif başlamış durumda.
Kurumsal tarafta, bugün Visa, S&P Global, Pfizer ve Coca-Cola’nın finansal sonuçları yatırımcıların dikkatle izleyeceği veriler arasında yer alıyor.
Yoğunlaşan bilanço sezonu nedeniyle hisse senedi ve sektör bazlı hareketlerin artabileceği öngörülüyor. Analistler, finansal raporlarda şirketlerin geleceğe yönelik projeksiyonları ve tarifelere dair fiyatlamalarla ilgili sinyallerin aranacağını bildiriyor.
Microsoft, Meta, Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerinin bu hafta açıklayacakları finansal sonuçların da ülke ekonomisinin performansı açısından önemli ipuçları sunacağı belirtiliyor. Yatırımcılar, ilk çeyrek GSYH tahmini ve nisan ayı istihdam verilerini dikkatle takip ediyor.
ABD’de tahvil alımları ağırlık kazanırken, 10 yıllık tahvil faizi düşüşünü sürdürüyor. Faiz, 6. işlem gününde yüzde 4,21 seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 artarak 99,2 seviyesinde istikrar kazandı.
Altın ons fiyatı, ABD tarifelerine dair iyimserlik ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin barış girişimlerinin etkisiyle düşmeye devam ederek şu anda yüzde 1,1 kayıpla 3,307 dolardan işlem görmektedir.
Brent petrolün varil fiyatı da yeni günde yüzde 0,8 düşerek 64,1 dolara geriledi.
Avrupa Endekslerinde risk iştahı destekleniyor
Avrupa borsalarında, İngiltere dışındaki piyasalarda genel olarak pozitif bir görünüm gözlemleniyor. ABD’nin tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşlarının sona ereceği beklentisi ve ticari müzakerelerde kaydedilen ilerleme, bölgedeki risk iştahını artırıyor.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife müzakerelerinin sonuçlanarak bir ticaret anlaşmasına ulaşılacağına dair güven, bölgedeki hisse senedi piyasalarını desteklemekte. Analistler, resesyon endişelerinin gölgesinde AB ekonomisinin ABD ile oluşabilecek ticaret çatışmalarının önemli risk taşıdığını belirtmektedir.
Henüz Avrupa için ticari risklerin tamamen ortadan kalkmadığını kaydeden analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı kararların da bu konuda gelişmelere bağlı olacağını ifade ediyor.
İspanya ve Portekiz genelinde yaşanan geniş kapsamlı elektrik kesintileri, iletişim ve ulaşım ağlarına olumsuz etkilerde bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu durumu yakından takip ettiklerini ve gerekli desteği sağlayacaklarını açıkladı.
Jeopolitik açıdan Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmeler de dikkatle izleniyor. Rusya, 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferin 80. yıl dönümünde Ukrayna’da geçici bir ateşkes ilan ettiğini bildirdi.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, bu ateşkesin 8-11 Mayıs tarihlerinde uygulanacağı belirtiliyor.
Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,13, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,31 değer kazandı. İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi sabit kalarak yatay bir seyir izledi. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar ise yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.
Asya borsalarında Çin hariç alıcılı bir seyir öne çıkıyor
Asya borsalarında, ticaret savaşlarının derinleşmeyeceğine dair iyimser bir hava hakim. Ancak, Çin borsası bu genel ivmeden bağımsız olarak zayıf bir performans sergileyerek düşüşte. Japonya’daki piyasalara özel bir tatil nedeniyle işlem yapılmıyor. Tarife haberleri yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor, açıklamalardaki çelişkili ifadeler riskleri artırmakta. Ancak, tarafların ticari çatışmaları derinleştirmeyeceği yönünde belirgin bir beklenti var.
Hong Kong’da işlem gören Çinli teknoloji firmalarının hisselerinin yükselmesi, genel endeksi yukarı taşıyor. Öte yandan Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik de yatırımcılar tarafından izleniyor.
Piyasa kapanışına yakın, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da ise Hang Seng endeksi yüzde 0,3 değer kazandı. Çin’deki Şanghay bileşik endeksi ise yatay bir seyir izliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya ziyareti yakından takip edilecek
Yurt içinde Borsa İstanbul, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini yüzde 1,33 kayıpla 9,306,96 puandan kapattı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontratı ise yaklaşık yüzde 0,3 azalarak 10,191,00 puanda işlem gördü.
Analistler, yarın vade sonu olması dolayısıyla pozisyon kapama ve taşıma işlemlerinin piyasada oynaklığa neden olabileceğini öngörüyor. Dolar/TL, dün yatay seyirle 38,4350’den kapanırken, bugün bankalararası piyasada 38,4620 seviyesinden işlem görüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirvesi için bugün İtalya’da bulunacak. Zirve, Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin başkanlığında gerçekleştirilecek ve iki ülke arasında diplomatik, siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik işbirliği konuları da ele alınacak.
Bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, ABD’de New York Fed tüketici güven endeksi ve JOLTS açık iş sayısı verileri izlenecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9,300 ve 9,200 puanın destek, 9,350 ve 9,450 seviyelerinin ise direnç olarak değerlendirildiği belirtildi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler
10.00 Türkiye, nisan ayı ekonomik güven endeksi
10.00 Türkiye, mart ayı işsizlik oranı
12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı tüketici güven endeksi
13.00 Euro Bölgesi, nisan ayı tüketici enflasyon beklentisi
16.00 ABD, şubat ayı konut fiyat endeksi
17.00 ABD, nisan ayı New York Fed tüketici güven endeksi
17.00 ABD, mart ayı JOLTS açık iş sayısı
Not: Japonya’da piyasalar kapalı olacak.
Kaynak: Ekonomim