Üç Deniz Girişimi ve Türkiye’nin Stratejik Ortaklık Başvurusu
ANKARA (EKONOMİ)
Üç Deniz Girişimi, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin ulaştırma, enerji ve dijitalleşme alanlarında gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan önemli bir organizasyondur. Bu girişim, Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ismini almaktadır.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 2015 yılında hayata geçirilen bu girişimin, enerji, dijital ve fiziksel ulaştırma altyapısı bakımından hâlâ gelişim aşamasında olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin altyapılarını güçlendirmeyi hedeflediğini ifade ettiler.
Üç Deniz Girişimi’ne yalnızca Avrupa Birliği ülkeleri Katılımcı Üye olabilmektedir. Bu girişime, mali destek sağlayabilen ve prestij kazandırabilecek ülkeler için ise “Stratejik Ortaklar” ve “Ortak Katılımcılar” olarak iki farklı statü bulunmaktadır. Herhangi bir katılım için, mevcut katılımcı üyelerin oybirliğinin sağlanması gereklidir. Türkiye’nin, 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen 10. Zirve’deki Stratejik Ortaklık başvurusunun kabul edildiği belirtilmektedir.
Türkiye’nin bu girişime katılımının, enerji, ulaştırma ve dijital altyapı konularındaki ikili ilişkilerini daha da güçlendireceği vurgulanmıştır. Dışişleri kaynakları, Türkiye’nin büyüme odaklı altyapı yatırımları ile enerji güvenliği öncelikleri üzerinde duracağını, ayrıca Türkiye’nin ilgi alanı olan Ukrayna’nın yeniden imarı konusunun da bu platformda yer alacağını belirtmişlerdir. Bu doğrultuda, Üç Deniz Girişimi bünyesinde düzenlenen zirve toplantıları sırasında gerçekleştirilen iş forumlarının, iş dünyası arasında etkileşimi artıran önemli bir unsur olduğuna dikkat çekilmiştir.
Kaynak: Ekonomim