DUYGU GÖKSU / İZMİR
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısında Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’ndaki gemi ve hareket sayılarının gün geçtikçe azaldığını vurguladı. Öztürk, “Aliağa limanları, Ege Bölgesi’nin tüm yükünü kaldırma kapasitesine ulaştı. Gerçekten çok başarılılar ve onlara kıskanmak elde değil” dedi.
Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nın geleceği hakkında acilen bir karar verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Aliağa limanları hızlı bir şekilde ilerliyor, çok başarılı. Ancak İzmir Alsancak Limanı’nda maalesef tam tersine bir durum söz konusu. Anlayamadığımız bir şekilde her gün daha da kötüleşiyor. Sürekli olarak eski makinelerle işlerin yavaş gittiğine dair geri dönüş alıyorum. İzmir Alsancak Limanı’nın kimseye bir faydası yok” şeklinde konuştu.
Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi konusuna da değinerek, “Eğer özelleştirilmiş olsaydı bugün çok daha faydalı olabilirdi. Bunun karşısında duranlar arasında yer alıyordum çünkü devletin yönettiği bir limanın kalmasını savunuyordum. O dönemde sadece Haydarpaşa ve İzmir Limanı devlet yönetimindeydi. İzmir’in özel bir limana dönüşmemesi gerektiğini düşünüyordum. Yapılan yatırımlara rağmen geldiğimiz noktada Aliağa Limanı’nı kıskanmamak mümkün değil, hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Maalesef İzmir Limanı düşüş yaşamaya devam ediyor. Bu durum son derece üzücü” ifadelerini kullandı.
Deniz turizminde çekek sıkıntısı devam ediyor
Deniz turizminde 2024 yılının zorlu geçtiğini ifade eden Öztürk, bu yıl sezonun başında geçen yılki rakamlara ulaşmayı umduklarını belirtti. Ege Bölgesi’nde çekek yeri sıkıntısının da sürdüğünü dile getiren Öztürk, “Çaltılıdere Yat İmalat Yeri için yolumuz uzun, ne zaman hizmete gireceğini bilmiyorum. Güzelbahçe’de bir yer var ama Kuşadası’ndaki teknelerin bir kısmı Güzelbahçe’ye, bir kısmı Akyaka’ya gidiyor. Uzak yerlerde teknelerini hazırlamak maliyet ve zaman açısından oldukça sorunlu” diye konuştu.
Kaynak: Ekonomim