Dışişleri Bakanlığından alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Mayıs’ta Polonya’nın Varşova kentinde gerçekleştirilecek olan toplantıda, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile AB üyesi ülkelerin yanı sıra aday ve potansiyel aday ülkelerin Dışişleri Bakanları ile bir araya gelecek.
Bakan Fidan, beş yıl aradan sonra gelen davet üzerine, 29 Ağustos 2024 tarihinde Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katılmış ve bu davetin, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerini yeniden canlandırma çabaları çerçevesinde değerlendirildiği bildirilmişti.
Türkiye-AB İlişkileri İçin Kilit Öneme Sahip Toplantı
Varşova’daki bu toplantı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki diyalog kanallarının güçlendirilmesi ve Türkiye’nin AB katılım süreci çerçevesinde ikili ilişkilerde somut adımların atılması açısından kritik bir öneme sahip.
Toplantıda, hibrit tehditlere karşı dayanıklılığın artırılması ile birlikte Avrupa’nın dış ve güvenlik politikasında mevcut olan zorluklara yönelik fikir alışverişinde bulunulması bekleniyor. Bakan Fidan’ın, NATO ve AB arasında stratejik işbirliğinin Avrupa güvenliği açısından hayati olduğunu, Türkiye ve AB’nin hibrit tehditlerle mücadelede eş güdüm ve işbirliklerini artırarak bilgi paylaşımını geliştirmeleri gerektiğini ifade etmesi planlanıyor.
İkili Görüşmeler Yapılması Planlanıyor
Toplantı vesilesiyle ayrıca Bakan Fidan’ın, terörün hibrit tehditleri tetikleyerek uluslararası güvenliği tehdit ettiğine dikkat çekmesi, Türkiye’nin terörle mücadeledeki çabalarının ortak coğrafyanın istikrarını sağladığını belirtmesi bekleniyor. Bu doğrultuda Türkiye, müttefikleri ve ortaklarından somut ve anlamlı destek talep ediyor. Ayrıca, Avrupa’nın savunma sanayi kapasitesinin geliştirilmesine yönelik AB girişimlerine Türkiye’nin yanı sıra diğer AB üyesi olmayan ülkelerin de katılımının gerekliliğini vurgulaması öngörülüyor.
Toplantıda Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilir ve öngörülebilir biçimde güçlendirilmesi için AB’nin somut adımlar atmasına dair Türkiye’nin beklentileri de gündeme getirilecek. Bu çerçevede, yapısal diyalog mekanizmalarının sürdürülmesi, Gümrük Birliği’nin güncel ihtiyaçlara göre modernize edilmesi ve vize konularının öncelikler arasında yer aldığı belirtilerek dikkat çekilecek.
Bakan Fidan, bu toplantı sırasında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.
Kaynak: Ekonomim