Güneş enerjisi ve çip teknolojileri için kritik öneme sahip yarı iletkenlerin üretimi amacıyla Sivas’ta yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırımla bir fabrikanın temelleri bu yıl temmuz ayında atılacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı çerçevesinde destek alan beş yatırımcıdan biri olan Elin Enerji, bu projeyle birlikte 1500 kişilik bir istihdam yaratmayı planlıyor.
ELİN Yarı İletken Teknolojileri Üretim AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, 5 gigavat kapasiteye sahip fabrikanın Türkiye’nin yarı iletken ve güneş hücresi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ABD’ye de ihracat yapılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Yalı, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı tarife diliminin yüzde 10 ile sınırlı olduğunu, bu durumun “Made in Türkiye” (Türk Malı) ürünlerin üretilmesini teşvik edeceğini vurguladı ve ekledi: “Sivas’ta yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırımı temmuzda hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Yalı, Türkiye pazarında yıllık hücre kapasitesinin 6 ila 7 gigavat arasında çıktığını belirterek, “ABD’nin iç pazarı ise 60 gigavat seviyesinde. Sivas’ta kuracağımız fabrikada üreteceğimiz hücrenin büyük bir kısmını ABD’ye ihraç etmeyi hedefliyoruz. 2 gigavatını Türkiye’de kullanırken, 3 gigavatını ABD pazarına sunmayı planlıyoruz.”
Arda Yalı, tesisin 2026’nın son çeyreğinde tam kapasite üretime geçeceğini dile getirerek, şunları belirtti: “Temmuz ayında tesisteki inşaata başlayacağız. 2026 yılı itibarıyla üretime geçmeyi hedefliyoruz. Sivas’ı tercih etmemizin temel sebebi, bu tesisin yüksek su tüketimine ihtiyaç duymasıdır. Ayrıca 220 dönüm arazi gereksinimi bulunmaktadır. Sivas, üniversitesi bulunan bir şehir olarak, bize öğrenci ve ilerleyen dönemlerde iş gücü sağlamada avantajlı bir konumda. Büyük şehirlerde mavi yakalı iş gücü bulmak zorlaşıyor. Sivas, tesisin şehre yakın bir konumda inşa edilmesi için ideal bir lokasyondur. HIT-30 programı öncesinde Sivas cazibe bölgesi olarak ilan edilmişti ve cazibe teşviklerinden yararlanma fırsatı sunulmuştu. HIT-30 programı ile birlikte bu yatırımı daha avantajlı buluyoruz.” Yalı, Türkiye’nin güneş paneli hücre üretiminin başlangıç aşamalarında olduğunu ve şu anda 1.5 gigavat seviyesine ulaştığını ifade etti. Yalı, Türkiye’nin yıllık 7 gigavatlık hücre ihtiyacı olduğunu belirterek, “Güneş enerjisi alanında hâlâ hücre ithalatçısıyız. Ancak bu tesiste yapacağımız üretimle, neredeyse hücre ithalatının yüzde 70’ini karşılayabilecek duruma geleceğiz. Rekabetçi olabilmek için bir teknoloji partnerimizle birlikte çalışacağız ve bu iş birliğimizi yakında açıklayacağız. Üretilen ürünlerin bir kısmını modül şeklinde, bir kısmını ise hücre olarak yüksek talep gören pazarlara ihraç edeceğiz. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde Türkiye’nin hücre ithalatçılığı sona erecek ve Türkiye, hücre ihraç eden bir ülke haline dönüşecektir.” şeklinde konuştu.TÜRKİYE HÜCRE İHRAÇ EDECEK
Kaynak: Halk TV