Küresel Piyasalarda Karışık Seyir
Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine duyulan iyimserliğe rağmen, yatırımcıların temkinli yaklaşımını sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir görünüm yaşandı. Gelecek hafta ise dikkatler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklanmış durumda.
Dünya genelinde devam eden enflasyon ve resesyon ikilemi, varlık fiyatlamaları üzerinde etkili bir şekilde yer almaya devam ederken, ABD’nin ticaret ortaklarıyla yürüttüğü tarife müzakereleri, piyasalardaki ana gündem maddesi konumunu koruyor.
ABD, anlaşma sağladığı ilk ticaret anlaşmasını İngiltere ile gerçekleştirmiş olsa da, bu anlaşmanın teknoloji ve ilaç gibi kritik sektörlere dair temel meseleleri netleştiremiyor olması, risk iştahının sınırlı kalmasına yol açıyor.
Analistler, ABD’nin uzlaşmacı tutumunun diğer ekonomilerle de anlaşma sağlama umudunu artırdığını, ancak Trump’ın değişken kararlarının yatırımcıları daha temkinli davranmaya ittiğini belirtiyor.
Gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin, ülke ekonomisindeki gelişmelere dair daha fazla bilgi sağlaması beklenirken, enflasyon verisinin alt kalemlerinde tarifelerin etkilerine dair sinyaller aranacak.
İsviçre’deki ABD-Çin Müzakereleri
ABD’nin atacağı adımların ticaret gerilimlerini azaltabileceğine yönelik beklentilerin artması, yatırımcıların dikkatini İsviçre’deki ABD-Çin görüşmelerine yönlendirmiş durumda.
Son dönemde karşılıklı olarak uygulanan yüksek gümrük tarifeleriyle tırmanan ticaret gerilimlerini azaltmak amacıyla ABD ve Çin, İsviçre’de üst düzey görüşmelere başlama kararı aldı. Bugün başlayacak olan görüşmelere ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ile Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer liderlik ederken, Çin tarafını Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı He Lifeng temsil edecek.
ABD Başkanı Trump, Bessent ve ekibinin İsviçre’de gerçekleştireceği görüşme öncesinde Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin yüzde 145’ten yüzde 80’e indirilmesini teklif etti. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çin’e yüzde 80 gümrük vergisi uygulanması uygun görünüyor. Scott Bessent’e kalmış.” ifadelerini kullandı.
New York Borsasında Negatif Seyir
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararının ve tarife müzakerelerinin takip edildiği haftada, yatırımcıların temkinli duruşu New York borsasında negatif bir seyir oluşturdu. Haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 0,47, Nasdaq endeksi yüzde 0,27 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti.
Tahvil piyasalarında ise satıcılı bir görünüm hakim oldu. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 8 baz puanlık artışla haftayı yüzde 4,39’dan kapattı.
Altın ons fiyatı, geçtiğimiz hafta yüzde 2,58 artışla 3,325 dolardan haftayı tamamlarken, dolar endeksi de yüzde 0,3 artarak haftanın son işlem gününü 100,3 seviyesinden kapattı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 4 artışla 63,8 dolardan işlem gördü.
Fed, geçtiğimiz hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuturken, ekonomik görünümdeki belirsizliklerin arttığını ifade etti. Fed Başkanı Jerome Powell da basın toplantısında, büyük tarife artışlarının devam etmesi halinde enflasyonun ve işsizliğin artabileceği, ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.
Analistler, ABD ekonomisinde tarifelerin etkilerine dair sinyallerin henüz netleşmediğini ve ekonomik istikrarın devam ettiğini belirterek, istihdam piyasasındaki yavaşlama ile büyüme ile ilgili risklerin artmasının Fed’in işini zorlaştırabileceği görüşünde.
Gelecek hafta veri takviminde, salı günü tüketici enflasyonu, perşembe günü üretici enflasyonu ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları, cuma günü ise konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri yer alıyor.
Avrupa Borsalarında Karışık Seyir
Geçen hafta Avrupa’da ABD ile ticaret ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair haber akışı, piyasalar üzerindeki etkisini sürdürdü. Yatırımcıların “bekle-gör” tavrı sebebiyle karışık bir seyir izlendi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD ile varılan ticaret anlaşması çerçevesinde ABD’nin çelik ve alüminyum konusundaki tarifelerinin İngiltere’ye uygulanmayacağını ve otomobillerde gümrük vergisinin yüzde 10’a indirileceğini açıkladı.
Analistler, İngiltere ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasının ilk adım olması ve ABD’nin müzakerelere yanıt verme ihtimalinin güveni artırdığını belirtiyor. Gelecek süreçte Avrupa Birliği’nin (AB) ABD ile atacağı adımlar, yatırımcılar tarafından titizlikle izleniyor.
Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak 25 baz puan indirerek yüzde 4,25’e çekti. Banka, ABD’nin gümrük tarifeleri ve bu tarifelere karşı yapılan misilleme adımının küresel ticaret politikalarında belirsizlik yarattığına vurgu yaptı.
Geçtiğimiz hafta Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ilk tur oylamada yeterli oy alamadı, ancak ikinci turda başbakanlık için gerekli oyları toplayarak Almanya’nın yeni başkanı oldu.
Bu gelişmelerle birlikte, haftalık bazda Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 düşerken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,11 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,79 değer kazandı. DAX 40 endeksi, kapanışta rekor tazeledi.
Gelecek hafta açıklanacak veri gündeminde, salı günü İngiltere’de işsizlik, Almanya ve Avro Bölgesi’nde Zew ekonomik güven endeksi, çarşamba günü Almanya’da tüketici enflasyonu, perşembe günü ise İngiltere ve Avro Bölgesi’nde büyüme verileri takip edilecek.
Asya Borsalarında Pozitif Seyir
Asya borsalarında geçen hafta ABD ve Çin’in ticaret müzakerelerine dair haber akışının olumlu etkisiyle pozitif bir seyir izlendi. Hafta sonu İsviçre’de gerçekleştirilecek toplantılardan gelecek haber akışı ise bölgenin odak noktasını oluşturuyor.
Analistler, ABD’nin bölge ülkelerine yönelik müzakereci yaklaşımının iyimserlik oluşturduğunu belirterek, bölge endekslerinin konuya ilişkin gelişmelere duyarlı olduğunu vurguladı.
Diğer yandan, Hindistan ve Pakistan arasındaki sıcak çatışmalar yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Hindistan, 22 Nisan’daki terör saldırısına misilleme olarak Pakistan’a füze saldırıları düzenledi.
Geçtiğimiz hafta Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,68, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,83, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,61 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1,92 değer kazandı.
Gelecek hafta, 12 Mayıs itibarıyla Japonya’da dış ticaret dengesi, çarşamba günü Japonya’da üretici enflasyonu, cuma günü ise büyüme, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak.
Yurt İçi Ödemeler Dengesi Verileri Takip Edilecek
Yurt içinde geçen hafta yükseliş eğilimi gözlemlenirken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,43 artışla 9.390,51 puandan kapattı. Gelecek hafta mart ayına ait ödemeler dengesi verileri yatırımcıların ilgi odağı olacak.
AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi sonuçlarına göre, ekonomistler cari işlemler hesabının mart ayında 3 milyar 936 milyon dolar açık vermesini bekliyor. Cari işlemler açığının ise 2025 yılında 19 milyar 650 milyon dolar olacağı öngörülüyor.
Döviz kurlarında ise dolar/TL, haftalık bazda yüzde 0,5 artışla 38,7610’dan kapandı.
Yurt içinde gelecek hafta, salı günü ödemeler dengesi, perşembe günü bütçe dengesi, cuma günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi, konut satışları ve işsizlik oranı verileri izlenecek.
Kaynak: Ekonomim