MERVE YİĞİTCAN/İSTANBUL
Paslanmaz çelik sektöründe devam eden antidamping tartışmaları sürerken, Türkiye’de üçüncü bir yatırımın daha yapılacağı duyuruldu. Posco Assan TST ve Trinox’tan sonra, Çinli bir firmanın Yalova’da soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik fabrikası kuracağı öğrenildi. Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre, bu yatırım ile birlikte sektördeki gelişmeler ve 2025 hedefleri hakkında düzenlenen bir basın toplantısında bilgiler paylaştı. Türkiye’nin paslanmaz çelik sektöründe yaklaşık 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu ve 150’den fazla üye temsil ettiklerini belirten Küçükemre, ülkenin dünya genelinde paslanmaz çelik tüketiminde dokuzuncu sırada yer aldığını ifade etti. 2023 yılında yaşanan yüzde 20 oranındaki daralmadan sonra sektörün 2024 yılına yönelik yüzde 16’lık bir artış kaydettiğini dile getiren Küçükemre, 2021’de 745 bin ton olan ithalat seviyelerine henüz ulaşamadıklarını belirtti.
“Antidamping gelirse fiyatlar uçar”
Küçükemre, sektörün en büyük sorunlarının başında ek gümrük vergisi ile açılan antidamping soruşturmasının olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’deki paslanmaz çelik gümrük vergisi ani bir şekilde yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarıldı. Bu durum, paslanmaz çelik kullanan her sektörü olumsuz etkileyerek fiyatların artmasına ve ihracatın rekabet gücünün düşmesine yol açtı. Paslanmaz çelik soğuk haddelenmiş ürünler için açılan antidamping soruşturması devam ediyor. Ticaret Bakanlığımız, Çin ve Endonezya’daki firmalar üzerinde yerinde denetim çalışmalarına geçti ve soruşturmanın ağustos veya eylül ayında sonuçlanmasını bekliyoruz.” dedi. Küçükemre, olası bir antidamping düzenlemesi çıkması halinde mutfak eşyalarından beyaz eşyaya, otomotiv parçalarından makine imalatına kadar birçok sektörde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğini aktardı.
“Madem zarar var, yeni yatırımcı neden geliyor”
Küçükemre, antidamping soruşturması çerçevesinde zarar ettiğini iddia eden Posco Assan TST’nin geriye dönük üretim verilerini sorguladı. “Posco Assan zarar ettiklerini söylüyor, fakat aynı zamanda Türkiye’ye yeni yatırımcılar geliyor.” diyerek sözlerine devam eden Küçükemre, Yongjin Technology Group’un Türkiye’de 257 milyon dolarlık yatırım kararı aldığını belirtti. Bu şirketin, Türkiye’de yılda 400 bin ton soğuk haddelenmiş çelik üretimi yapabilecek bir tesis kuracağı ve Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edileceği bildirildi. Küçükemre, bu proje ile Çinli firmanın Türkiye’nin avantajlı coğrafi konumunu kullanarak uluslararası pazarda markasını güçlendireceğini vurguladı.
■ Yüksek faiz üretim ve yatırımın önünde engel
Küçükemre, yüksek faiz oranlarının Türkiye’deki üretim ve yatırım süreçlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Paraya erişim oldukça zor. Şu an bir darboğaz söz konusu. Bankalardan kredi almak neredeyse imkansız hale geldi. Yatırım iştahının artması için sanayiciler olarak devletten finansal destek ve çözümler bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi kaçıranları tespit etmek için sanayi bölgelerinde maliye memurları bulunduracakları açıklamasına karşı da Küçükemre, “Bu dijitalleşme çağında kapıya insan yerleştirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu uygulamanın kayıtdışı ile mücadele amacı taşıdığını umuyorum.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Ekonomim