1. Haberler
  2. Gündem
  3. Avrupa’da Otomotivde Emisyon Dönüşümü Başladı!

Avrupa’da Otomotivde Emisyon Dönüşümü Başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Parlamentosu’ndan Önemli Düzenleme

Avrupa Parlamentosu, otomotiv üreticilerine 2025’ten itibaren emisyon hedeflerine sıkı sıkıya bağlı kalmak yerine, 2025-2027 yılları arasında ortalama emisyon hesaplama izni veren bir Komisyon önerisini onayladı. Oylama sonuçları; 458 kabul, 101 red ve 14 çekimser oy olarak kaydedildi. Bu düzenleme, elektrikli mobiliteye geçişi hızlandırarak otomotiv sektöründe finansal riskleri azaltmayı hedefliyor.

car-emissions-2-0.jpg

Emisyon Hedefleri ve Gelecek Planları

2025-2029 döneminde öngörülen emisyon sınırı, 2020-2024 dönemine oranla %15’lik bir azalma öngörürken, bu rakam ortalama 93,6 g/km CO₂’ye denk geliyor. 2030’dan itibaren emisyon limitleri daha da sıkılaştırılacak ve 2035 yılında sıfır emisyon hedefi (0 g/km) belirlenecek.

Teorik olarak benzinli ve dizel motorların tamamen yasaklanması söz konusu olmasa da, sentetik yakıtlar veya hidrojenli motorlar üzerinde yazılım ve teknoloji geliştirilmediği takdirde yeni içten yanmalı araçların üretiminin sonlanması kaçınılmaz gibi görünüyor.

car-emissions-4-0.jpg

Şirketler ve Ceza Riski

Bu geçiş dönemi, Volkswagen gibi firmalar için son derece önem taşıyor; zira ünlü otomobil üreticisi, uyulmaması halinde 1,5 milyar avroluk bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Stellantis, cezalardan kaçınmak için içten yanmalı motorlu modellerin üretimini sınırlama yoluna gidebileceğini daha önce belirtmişti. Renault’un CEO’su Luca de Meo ise toplam sektör cezasının 15 milyar avroya ulaşabileceğini öngörüyor.

Üreticiler, V8’den V12’ye kadar geniş motor yelpazesine sahip yüksek performanslı modelleri, plug-in hibritler veya elektrikli araçlarla dengelemek koşuluyla pazara sunmaya devam edebilirler. Mercedes-AMG’nin yeni nesil V8 motorunu geliştirme kararı da bu çerçevede incelemek gerekir.

Zorluklar ve Vergi Artışları

Elektrik motorları konusunda güçlü bir altyapıya sahip olmayan şirketler, ciddi zorluklarla karşılaşma ihtimali taşıyor. Örneğin, Mazda Avrupa pazarında kullanılan 2.0 litrelik MX-5 motorunu sonlandırma kararı alırken, Aston Martin de gelecek on yıl içerisinde V12 üretimini durdurmayı planlıyor.

Ayrıca, birçok ülkede kirletici otomobillere uygulanan vergi yükleri önemli ölçüde artarken, bu durum; Toyota GR Yaris veya Honda Civic Type R gibi araçların fiyatlarında artışa neden olmaktadır.

Kaynak: Halk TV

Avrupa’da Otomotivde Emisyon Dönüşümü Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin