1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 600 Bin Kamu İşçisi İçin Zam Pazarlığı Başladı!

600 Bin Kamu İşçisi İçin Zam Pazarlığı Başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün yapılan Toplu Sözleşme toplantısında yaklaşık 600 bin kamu işçisinin beklentileri değerlendirildi. Toplantının süresi yaklaşık bir saat olarak kaydedildi.

600 bin kamu işçisi için kritik görüşmeler devam ediyor

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim tesisleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneleri kapsayan 600 bin civarındaki kamu işçisini ilgilendiren 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor.

İşçi sendikaları tarafından teklif sunuldu

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebinin 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmesinin ardından taraflar, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıya işçi tarafında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ile HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli katıldı. İşveren tarafında ise TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek yer aldı. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş da toplantıda hazır bulundu.

Kamu işçileri için zam teklifi henüz gelmedi

Toplantı sonrası TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, görüşmelerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Ağar, “Henüz karşı bir teklif almadık. Bir rakam masaya gelmedi” ifadelerini kullandı.

Bu toplantıyla birlikte Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin üçüncüsü sona erdi. Ramazan Ağar, “Önümüzdeki hafta bir teklif bekliyoruz. Eğer bir sonraki toplantıda da teklif gelmezse, biz bir daha bir araya gelmeyiz.” dedi.

“Ücretler konusunda herhangi bir rakam verilmedi”

Görüşmelerin detaylarına dair açıklamalarda bulunan Ağar, “Ücretler hususunda herhangi bir rakam belirtilmedi. Bakanlık, gelecek hafta bu konu üzerinde yoğun bir çalışma yapacaklarını belirtti ve ardından teklif vereceklerini söylediler. Biz de 27 Şubat’ta teklifimizi sunmuştuk.” dedi.

Grev kararı alma durumu gündemde

Ağar, arabuluculuk süresinde bulunduklarına dikkat çekerek, “Eğer anlaşma sağlanamazsa grev kararı almak zorundayız. Grev kararını aldıktan sonra ise 53 gün süreyle uygulama yapma hakkımız mevcut.” şeklinde konuştu.

“Çalışanların memnun kalacağı ücretler talep ediyoruz”

Ağar, 600 bin kamu işçisini temsil ettiklerini belirterek, “Bize sunulan teklif sonrasında durumu değerlendireceğiz. Teklifin hoşumuza gitmemesi durumunda da gereken adımları atacağız.” dedi.

Ağar, çalışanların geçim koşullarının zor olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkedeki çalışanların memnun kalacağı bir ücret verilmesini arzuluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Teklif gelmediği sürece görüşme yapmayız”

Ağar, görüşme sürecinde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Teklif gelmezse bir daha bir araya gelmenin anlamı yok. Önümüzdeki hafta mutlaka bir teklif verilmesi gerekiyor.” dedi.

Ağar, teklifi memnuniyetle karşılasalar dahi bunu temsil ettikleri işçilere soracaklarını ekledi.

“Makul sıkıntılar içinde bir ücret bekliyoruz”

Toplantılara sabırsızlıkla yaklaştıklarını belirten Ağar, “Hepimiz aynı toplumun bireyleriyiz. Bu nedenle makul ölçülerde ve insanların geçimlerini rahat bir şekilde sağlayabilecekleri bir ücret talebinde bulunulmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

“Cuma gününe kadar mutabakat sağlanabilir”

Bir sonraki toplantının tarihine ilişkin bilgi veren Ağar, “Tarih kesinleşmiş değil. Ancak tahminimce önümüzdeki hafta Cuma günü itibarıyla bir sonuca varabiliriz.” şeklinde konuştu.

“53 gün içinde grev alma hakkımız var”

Ağar, grev kararı alma sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu. “Yasa gereği arabuluculuk süresi sona erdiğinde grev kararı almak zorundayız. Ancak bu sürecin nasıl uygulanacağı sendikaların tercihine bağlı.” dedi.

Öte yandan, daha önceki görüşmelerde işçi tarafı, 21 maddeden oluşan taleplerini sunmuştu. Bu kapsamda günlük en düşük ücret artışı, kıdem zammı ve 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50 artış talep edilmiştir. Ayrıca, 2025’in ikinci altı ayı ile 2026’nın ilk ve ikinci altı aylarında ücretlere yüzde 25 zam yapılması ve her dönem için yüzde 10 refah payı verilmesi istenmiştir.

Kaynak: Ekonomim

600 Bin Kamu İşçisi İçin Zam Pazarlığı Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin