Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz’ın liderliğinde 20 Mayıs Salı günü bir araya gelecek. Toplantıda, komisyonda yürütülecek çalışmaların yöntemleri ve takvimi belirlenecek.
Korkmaz, nisan ayında birçok ili etkileyen zirai don olayına dikkat çekerek, bunun sonrası için hızlı bir şekilde çalışmaların başlatıldığını ifade etti. TBMM’de tüm partilerin ortak kararıyla araştırma komisyonunun kurulduğunu hatırlattı.
Komisyon, Vatandaşın Endişelerini Dinleyecek
Salı günü gerçekleşecek komisyonda, yapılacak çalışmalara dair bir yol haritası görüşülecek. Korkmaz, komisyonun çalışmasını iki aşamalı olarak gerçekleştireceğini belirtti. İlk aşamada, don olayından etkilenen bölgelerde hızlı bir saha çalışması yapılacak ve vatandaşların sorunları dinlenecek. Toplanan veriler, öneri paketi şeklinde hazırlanacak.
İkinci aşamada ise daha kapsamlı bir teknik çalışma yürütülecek. Bu süreçte, gelecekte benzer zirai don olaylarıyla başa çıkmak için alınması gereken önlemler, mevcut mevzuat ve üreticilerin alması gereken tedbirler üzerinde durulacak. Korkmaz ayrıca, ön rapor ve nihai raporun birbirini tamamlayıcı nitelikte olacağını vurguladı.
Tarımsal Üretim ve Sigorta Sorunları
Korkmaz, üreticinin karşılaştığı riskleri azaltmak amacıyla kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sisteminin devlet destekli bir sigorta mekanizması olduğunu ifade etti. Ancak bu sistemin istenilen ölçüde yaygınlaşmadığının altını çizdi. Bu duruma etki eden çeşitli sebepler bulunduğunu dile getirdi. Sigorta bilincinin halk arasında yeterince gelişmediğini ve devletin büyük ölçüde destek vermesine rağmen sigorta sisteminin yaygınlaşamamasında başka etkenlerin de olabileceğini belirtti.
Tarımsal üretimin giderek zorlaştığını da sözlerine ekleyen Korkmaz, küresel iklim değişikliği ve kırsaldan kente göçün tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Tarımsal ve kırsal kalkınmanın önemine vurgu yaparak, üreticilerin, ürünlerini ürettiklerinde bunun piyasa değerinden emin olabilmeleri gerektiğini ifade etti. Tarımsal üretimin, artık sadece bir ekonomik faaliyet değil, gıda güvenliği ve stratejik bir mesele olarak ele alınması gereken bir konu haline geldiğini belirtti.
Korkmaz, araştırma komisyonu tarafından oluşturulacakraporun, Meclis’in raflarına kaldırılacak bir belge olmaması gerektiğini, aynı zamanda gelecekteki tarım ve kırsal kalkınma çalışmalarına zemin hazırlayacak güçlü, teknik ve akademik bir niteliğe sahip olması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Ekonomim