Toplamda 35 maddeden oluşan teklif, yürürlük ve yürütme maddeleri ile birlikte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.
Anayasa Mahkemesi (AYM), teklifin içindeki bazı düzenlemelerin kanun hükmünde kararname (KHK) ile düzenlenemeyeceği ya da yetki yasası kapsamına girmediği nedeniyle iptal etti.
AYM’DEN İPTAL EDİLEN DÜZENLEMELER TORBA YASA İLE GERİ DÖNÜYOR
İptal edilen maddeler ve düzenlemeler, kanun maddesi olarak yeniden gündeme getiriliyor. Teklifle, bazı kurumların uygulamaları da çeşitli yasaların kapsamı dışında kalıyor.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; yeni düzenlemeler şu şekildedir:
4’ÜNCÜ MUAFİYET DALGASI
KAMU İHALE YASASI UYGULANMAYACAK
Gelibolu’daki tarihi alanda gerçekleştirilecek Çanakkale Savaşları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi etkinlikleri çerçevesinde yapılacak işlerde Kamu İhale Yasası (KİY) geçerli olmayacak. Restorasyon, konservasyon, rekonstrüksiyon, restitüsyon ve renovasyon gibi faaliyetlerde bu yasaya başvurulmayacak.
Tarihi alanın doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve yönetimi için her çeşitten planların hazırlanması, anıtsal düzenlemelerin yapılması, görsel ve işitsel eserlerin oluşturulması gibi hizmetlerde Kamu İhale Yasası’na tabi olunmayacak. Ancak, ceza ve ihalelere katılmaktan yasaklama hükümleri hariç tutulacak.
ORMAN YASASI İZİNLERİ ARANMAYACAK
Çanakkale’de tarihi alanda gerçekleştirilmesi planlanan mevzi ve siperlerin restorasyon işlerinde Orman Yasası kapsamında gerekli izinler aranmaktan muaf tutulacak.
Cumhurbaşkanlığı tarafından anonim şirket (AŞ) statüsünde kurulan kamu sermayeli şirketler, Türk Ticaret Yasası’nın kuruluş ve tescil ile ilgili hükümlerinden muaf olacak. Bu şirketler, esas sözleşmelerinin imzalanmasının ardından tescil edilerek faaliyete geçecek. İlgili yasanın kuruluşa, ayni ve nakdi sermaye konulmasına dair hükümleri uygulanmayacak.
Ayrıca, savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarında kurulacak AŞ statüsündeki teşebbüsler de Türk Ticaret Yasası’nın denetim ve şirketler topluluğu ile ilgili hükümlerinden muaf tutulacak. Bu şirketlerde, kamunun pay sahipliğine dayanan hak ve yetkiler Cumhurbaşkanı veya belirleyeceği bakanlık tarafından kullanılacak ve KHK ile tanınan tüm haklardan yararlanacaklar.
Büyükşehir Belediyesi Yasası, Belediye Yasası ve İl Özel İdaresi Yasası’nda belirtilen izin ve ruhsatlara ilişkin esaslar, öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumlar için uygulanmayacak.
Kaynak: Halk TV