1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. HOMETEX 2025: Türkiye Fuarcılığında Yeni Bir Dönem!

HOMETEX 2025: Türkiye Fuarcılığında Yeni Bir Dönem!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKONOMİ/İSTANBUL
Ev tekstili sektörünün en büyük ve prestijli uluslararası buluşmalarından biri olan HOMETEX, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen bu fuar, sektörün global oyuncularını bir araya getiriyor. 11 holde, toplam 200 bin metrekarelik alanda kurulan HOMETEX, 700’e yakın firmanın yenilikçi koleksiyonları ve ileri teknoloji ürünlerine ev sahipliği yapıyor.

HOMETEX 2025 Fuarı’nın Türkiye’nin fuarcılıkta ulaştığı noktayı gözler önüne serdiğini vurgulayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açılışta yaptığı konuşmada, “Avrupa’da tanınan ev tekstili fuarları vardı ancak Türkiye adeta fuarcılığın merkezi haline geldi. Diğer alanlarla birlikte giyim, tekstil, seramik, kuyumculuk, mobilya ve halı fuarlarımız dünya çapında markalar haline geldi. Bu durum, Türkiye’nin gelişim sürecinin en güzel örneğini sunuyor” dedi.

Bakan Bolat, Türkiye’nin ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği tedarikçileri arasında ise üçüncü sırada olduğunu belirtti. 2024 yılı hedeflerinin ev tekstili ihracatını 2,9 milyar dolara yaklaşmak olduğunu aktaran Bolat, 2025’in ilk dört ayında ev tekstili ihracatının %2,1 artışla 950 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Yılı yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ihracatla kapatmayı hedeflediklerini de ekledi. Tekstil ve hazır giyim sektörünün, halı da dahil olmak üzere toplamda 32,1 milyar dolarlık bir ihracata sahip olduğunu belirterek, diğer yan sektörlerle birlikte bu rakamın 34,8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İhracatçılara Destekler Artıyor

İşsizlik oranının son 20 yılın en düşük seviyesi olan %7,9’a gerilediğini ve istihdamın 32,6 milyona yükseldiğini belirten Bakan Bolat, ihracatçılara verilen desteklerin önemine dikkat çekti. Eximbank kaynaklarının artırıldığını ve Türkbank’ın faaliyete geçtiğini dile getiren Bolat, ihracatçı birliklerinin kurduğu İhracat Geliştirme Şirketi (İGE) ile kefalet imkanlarının genişletildiğini ifade etti. Bakanlık olarak 77 maddeden oluşan ihracat destekleme stratejisinin uygulandığını belirten Bolat, geçen yıl 24,5 milyar lira hibe destek sağlandığını, bu yıl ise en az 33 milyar liralık hibe desteği sunacaklarını kaydetti. Ayrıca, Avrupa Yeşil Dönüşümüne uyum kapsamında firmalara yeşil dönüşüm için eğitim ve danışmanlık hizmetleri alanlarına hibe desteklerinin sağlandığına da değindi.

“Katma Değeri Yüksek Sektörlerdeniz”

HOMETEX Fuarı’nın metrekare ve katılımcı açısından dünyanın en önemli buluşma merkezlerinden biri olduğunu dile getiren BTSO ve KFA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, burada sürdürülebilirlik kavramının ete kemiğe büründüğünü ifade etti. Sektör temsilcilerinin sadece üretmek ve satmakla kalmayıp, aynı zamanda moda, trend ve akımları belirleyen tasarım gücünün de ne denli önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.
Türkiye’nin 190’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiği ev tekstili sektörünün kilogram başı ihracat değeri açısından da ekonomiye yüksek katma değer sağladığını belirten Burkay, “Ev tekstili sektörü görünüşte teknoloji yoğun olmayabilir; ancak tasarım, marka, kalite ve inovasyon unsurlarını barındırıyor. Kilogram başına 8 doların üzerindeki ihracat değeriyle, Türkiye’nin en yüksek katma değerli sektörlerinden biriyiz” dedi.

“İhracatta Çift Haneli Büyüme Hedefi Var”

TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, HOMETEX Fuarı’nın 32 yıllık köklü geçmişinin ardından dünyanın en önemli fuarlarından biri haline geldiğini ifade etti. Bayram, Türk ev tekstili sektörünün tarihsel mirasını modern üretim kapasiteleriyle birleştirerek dünya pazarlarında saygın bir yer edindiğini ve “Made in Türkiye” etiketinin kalite ve güvenin sembolü haline geldiğini vurguladı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin üretimle ve ihracatla büyümek zorunda olduğunu, istihdamı artırmanın da bu şekilde mümkün olduğunu belirtirken, ihracatta ilk dört ayda %4’lük bir artış sağlandığını, ancak bu oranın yeterli olmadığını vurguladı. %7’nin üzerinde bir artış sağlamalarının gerektiğini kaydeden Gültepe, Türkiye’nin 2028’de 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflediğini hatırlattı.

Kaynak: Ekonomim

HOMETEX 2025: Türkiye Fuarcılığında Yeni Bir Dönem!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin