Avrupa Borsalarında Düşüş Devam Ediyor
Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, %0,5 oranında bir düşüşle 551.04 puandan işlem görüyor. Almanya’nın DAX 40 endeksi ise %0,4’lük bir azalışla 24.012 puana gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,5 değer kaybı ile 8.746,50 puanda yer alıyor.
İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,5 azalışla 40.339 puan seviyesine düşerken, İspanya’nın IBEX 35 endeksi %0,5 kayıpla 14.239,31 puan, Fransa’nın CAC 40 endeksi de %0,4’lük bir düşüşle 7.877,90 puanda işlem görmekte.
Küresel piyasalarda, ABD’deki kapsamlı vergi tasarısının, ülkenin bütçe açığını artırabileceğine ve mali istikrarı tehlikeye atabileceğine dair endişeler nedeniyle karışık bir seyir gözlemleniyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), yayımladığı raporunda, küresel ticari çatışmaların ve değişen jeopolitik durumların Avro Bölgesi’ndeki finansal sistemin istikrarını tehdit ettiğine dikkat çekti.
Raporda, özellikle gümrük tarifelerine karşı duyarlı sektörlerde kurumsal iflasların artabileceği belirtildi. Ekonomik büyümenin beklenenden daha zayıf seyretmesi ve iş gücü piyasası koşullarının kötüleşmesi durumunda bazı hanehalklarının borç ödeme kapasitesinin olumsuz etkilenebileceği vurgulandı.
Tahvil ve hisse senedi piyasalarına dair değerlendirmelerde bulunan ECB, tahviller üzerindeki risk primlerinin arttığını, hisse senedi piyasalarının ise ani düzeltmelere karşı kırılganlığını sürdürdüğünü ifade etti.
Analistler, Avrupa ekonomisinin büyüme konusunda kırılgan kalmaya devam ettiğini ve bölge genelindeki düşen imalat faaliyetlerine yönelik endişelerin sürdüğünü belirtti.
Bugün açıklanacak olan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin, bölge ekonomisine dair daha fazla bilgi sunacağı ifade edilmekte. Otomotiv ve otomotiv parçaları sektörlerinde devam eden tarifelerin, imalat aktivitesi üzerinde etkili olduğu da kaydedildi.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), savunma sektörünü güçlendirme hedefiyle 150 milyar avroluk krediyi içeren Avrupa Güvenlik Eylemi “SAFE” isimli düzenleme konusunda resmen anlaşmaya vardı.
Söz konusu düzenleme ile, AB fonlarından yararlanmak isteyenlerin satın alınan silah sistemlerinin değerinin en az %65’inin AB ülkeleri veya Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne dahil olan Norveç, Lihtenştayn, İzlanda ve Ukrayna’dan temin edilmesi gerekiyor.
Analistler, dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerinin yanı sıra yoğun bir veri gündeminin takip edileceğinin altını çizdi.
Kaynak: Ekonomim