Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Görüşmelerinde Zam Teklifi Bekleniyor
Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri çerçevesinde sendikalar, 600 bin işçinin zammını belirleyecek teklifin gelmesini heyecanla bekliyor.
İşçi sendikaları, hükümetin, ücret artışını belirleyecek ilk zam teklifini mayıs ayının sonuna kadar sunmasını talep ediyor.
Kamu Çalışanlarının Gözleri Masada
Karayolları, demiryolu, elektrik üretim tesisleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarındaki 600 bine yakın işçiyi etkileyen 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri devam etmekte.
İlk Teklif İşçilerden Geldi
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmasının ardından, işçi ve işveren tarafları 16 ve 24 Nisan ile 16 Mayıs tarihlerinde TÜHİS’in ev sahipliğinde bir araya geldi.
Yapılan müzakerelerde idari maddelerin çoğunluğu üzerinde anlaşma sağlandı. Bu görüşmelerin sonrasında TÜHİS, maliyet analizleri gerçekleştirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Beklenti Var
Hazine ve Maliye Bakanlığının bu çalışmayı değerlendirmesinin ardından, kısa süre içinde işçi tarafına ilk zam teklifinin iletilmesi bekleniyor.
“Teklif, pazarlık sürecinin başlaması için şart”
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, taleplerini içeren taslağı 27 Şubat’ta hükümete sunmalarına rağmen, hükümetten henüz herhangi bir zam teklifinin gelmediğini ifade etti.
Ağar, teklifin gelmemesinin ve sözleşme sürecinin uzamasının yarattığı rahatsızlığı dile getirerek şu açıklamada bulundu: “Yaklaşık 3 aydır hükümetten teklif bekliyoruz. Gözümüz Hazine ve Maliye Bakanlığının tavrında, kulağımız TÜHİS’in çağrısında. Birçok iş yerinde grev sürecine yaklaşmaktayız ve mayıs ayı bitmeden ilk teklifin masaya gelmesi şart. Teklifin gelmesi, pazarlık sürecinin başlaması için önemli.” dedi.
İşçilerin Zam Talebi Yüzde 50
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak olarak hazırladığı taslakta, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer dönemler için ise yüzde 25 zam yapılması ve bunun üzerine yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyor.
Etkileri Geniş Kapsamda
Kamu sektöründe yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri, diğer tüm sözleşmeleri de doğrudan etkiliyor. Bu çerçevede en çok dikkat çeken sözleşme ise yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memuru ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri olarak öne çıkıyor.
Bahsi geçen Protokol, memurların toplu sözleşmeleri ve 160 binden fazla işçiyi kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi gibi özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri açısından da kritik bir öneme sahip.
Kaynak: Ekonomim