ATO Başkanı Gürsel Baran’dan KGF Desteğine Vurgu
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin, üretim yapan her KOBİ’nin elini güçlendireceğini ifade etti.
Baran, küresel piyasalarda yaşanan tarife gerilimlerinin ardından tarafların geri adım atmalarının gerilim ateşini azalttığını belirtti. Ancak, küresel ekonomide yavaşlama beklentisinin de sürdüğünü vurguladı. Yatırım ve üretimin devamı için faiz düzeyinin kritik önem taşıdığını kaydeden Baran, “Reel sektörümüzün finansmana erişimi, özellikle sermaye derinliği olmayan KOBİ’lerimiz için hayati önem taşıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın KGF aracılığıyla açıklayacağı yeni destek paketi, reel sektörü desteklemek adına çok önemli bir adım. Bu destekler, KOBİ’lerimiz için daha fazla üretim, ticaret, ihracat ve istihdam anlamına geliyor” dedi.
Küresel Ekonomide Yavaşlamalar Devam Ediyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey Başkanlığı görevini de üstlenen ATO Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla gerçekleştirilen “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası”na katılarak ATO üyelerinin sorun ve taleplerini dile getirdi.
Baran, konuşmasında küresel piyasalardaki gümrük tarifelerindeki geri adımların gerilimi azalttığını belirterek, fakat kimsenin küresel ekonomideki yavaşlama beklentilerini unutmayacağını ifade etti.
Finansmana Erişim Sorunsalı KOBİ’ler İçin Hayati Öneme Sahip
Baran, yeni yatırımların devreye girmesi ve üretim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için faiz düzeyinin önemli olduğunu dile getirdi. “Reel sektörümüzün finansmana erişiminin sağlanması, özellikle sermaye derinliği olmayan KOBİ’ler açısından son derece kritik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın KGF aracılığıyla açıklanacak yeni destek paketi konusundaki açıklamalarına önem veriyoruz. Sağlanan destekler, ülkemizdeki her KOBİ’nin elini güçlendirecektir” diye ekledi.
Son yıllarda birçok iç ve dış şokla karşılaşan Türkiye ekonomisinin, direncini koruyarak büyümeye devam ettiğini ifade eden Baran, bu başarının arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen diplomasi ve hükümetin ekonomideki istikrar politikalarının etkili olduğunu vurguladı. “Enflasyonla mücadelede bazı sıkıntılar oluşmuş olsa da, reel sektörümüzün azmi ve dinamik yapısı, bu sürecin üstesinden gelecektir. Üretim, istihdam ve ihracatı artırarak, büyüme hedeflerimizden vazgeçmeden yolumuza devam etmek istiyoruz” dedi.
Üyelerin Talepleri ve Sorunları
Baran, ATO üyelerinin gündeminde bulunan sorun ve talepleri şu şekilde özetledi:
- Yurtdışına ihracat yapmak isteyen üyeler için kamu desteği ile vize sorunlarının çözümü
- Finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve yüksek bankalar faiz oranları
- Ticari kredi kartlarına uygulanan işlem kısıtlarının kaldırılması
- Vergide sadeleşme ve tek oranlı bir KDV sistemine geçiş
- Reel sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için mesleki eğitim teşvikleri
- Konkordato sisteminin yeniden düzenlenmesi
- İşçi-işveren davalarında dava açma süresinin bir yıl ile sınırlandırılması
- Perakende Kanunu’na ihtiyaç ve zincir marketler ile küçük işletmeler arasında rekabet koşullarının düzenlenmesi
- Kamu desteklerinde esnaf ve tacir ayrımının kaldırılması
- KDV iadeleri ve kamu alacaklarının ödenmesine yönelik düzenlemeler
- Kayıt dışı ile mücadelede etkin yöntemlerin uygulanması
- Kamuya mali yükümlülüklerini zamanında yerine getiren işletmelere daha büyük teşviklerin sağlanması
- Kamu alımlarında yerli ürün kullanımına ilişkin engellerin kaldırılması
- Şirketlerin müteşebbislik ruhunu geliştirmeleri için teşviklerin artırılması
- Kamunun reel sektörle rekabet etmesinin önüne geçilmesi ve düzenleyici görev üstlenmesi.
Kaynak: Ekonomim