Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan “e-Kira Sözleşmesi İşlemleri” hizmeti, Türkiye genelinde büyük bir beğeni topladı. Bu sistem aracılığıyla, 81 ilde şimdiye kadar 20 bin 979 kira sözleşmesi e-Devlet Kapısı üzerinden onaylandı.
Taşınmaz sahipleri e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmesi oluşturabiliyor
Uygulamanın ilk aşaması 4 Kasım 2024’te hayata geçti. Taşınmaz sahipleri artık e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmesi oluşturabiliyor. Kiracı ve varsa kefil de aynı platform üzerinden sözleşmeye onay verebilme imkanına sahip.
9 Mayıs’ta başlatılan ikinci aşamada ise yetki belgeli emlak danışmanları, sistem üzerinden kira sözleşmesi hazırlayıp tarafların onayına sunabiliyor. Bu sayede, emlakçılar aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler daha güvenli ve şeffaf hale getirildi. Uygulama, zaman damgalı barkodlu belge üretimi yapmayı mümkün kılıyor ve bu belgeler e-Devlet Kapısı’ndan doğrulanabiliyor.
Kamu kurumları da sürece dahil oluyor
Sistem, yetkisiz kişi ya da kurumların kira sözleşmelerine müdahale etmesini engelleyerek taşınmaz sahipliğinin kontrol edilmesini sağlıyor. Vatandaşlar, kira sözleşmelerini fiziksel olarak kurumlara iletme zorunluluğundan kurtulurken, kamu kurumları da dijital entegrasyon ile sürece dahil oluyor.
Mehmet Şimşek: Yüzde yüz yerli ve ek maliyetsiz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın tamamen yerli yazılım ve iç kaynaklarla geliştirildiğini vurgulayarak şu sözleri ifade etti:
“Hizmetle kamuya ek mali yük oluşturulmadı. Uygulama, vatandaşların bu hizmetten yararlanması için ekstra maliyetlere katlanmasını gerektirmeyecek şekilde tasarlandı. Hizmet kalitesini artırmak için ekiplerimiz arka planda çalışmalarını sürdürüyor. Bu hizmeti tüzel kişileri de kapsayacak şekilde genişletmek için faaliyetlerde bulunuyoruz. Vatandaşlarımız, genişletilmiş kapsamıyla e-Devlet Kapısı’nda kira sözleşmesi işlemlerini mekâna bağlı kalmaksızın, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilecek.”
Kaynak: Ekonomim