1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ekonomi
  4. Yeni Anayasa Sürecine Tartışmalı Tepki!

Yeni Anayasa Sürecine Tartışmalı Tepki!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan Yeni Anayasa Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa sürecinin iktidarın Terörsüz Türkiye hedefi ile ilişkilendirilmesine sert bir tepki gösterdi. Uçum, Türkiye’nin coğrafi ve siyasi bütünlüğünün, yani üniter yapısının asla tartışmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.

Uçum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugün yeni anayasa hedefinin zarar görmesine neden olan Terörsüz Türkiye’ye geçiş süreci ile ilgili asılsız iddialar ve TBMM’nin yeni anayasa yapamayacağına dair yanlış görüşlere değineceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yeni Anayasa ve Terörsüz Türkiye İlişkisi

Uçum, yeni anayasanın Terörsüz Türkiye hedefiyle pazarlık unsuru olarak gösterilmesinin büyük bir yanılgı olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu hedefe kayıtsız, şartsız ve pazarlıksız bir yaklaşım benimsediğini ifade eden Uçum, mevcut durumun bu hedefin yol haritasına uygun şekilde ilerlediğini söyledi.

İmralı çağrısı ve fesih kararlarıyla terörün sonlandırılmasının ardından bu hedefin pratik sonuçlarının da ortaya çıkmaya başladığını belirtti. Uçum, Türkiye’nin artık geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini ve yeni anayasa konusunun asla bir pazarlık unsuru olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Türkler ve Kürtler arasındaki kardeşliği hedef alan terörün sonlandırılmasının, demokratik siyasetin önündeki engelleri kaldıracağını ifade etti. Uçum, terör vesayetinden kurtulan bireylerin bağımsız bir demokratik siyaset oluşturma imkanına kavuşacaklarını ve yeni bir anayasayı hayata geçirmenin koşullarının bu sayede olgunlaşacağını vurguladı.

TBMM’nin Yeni Anayasa Yapma Yetkisi

Uçum, TBMM’nin yeni anayasa yapamayacağına dair görüşü ise doktriner bir gericilik olarak nitelendirerek, bu görüşün geçerliliğinin kalmadığını savundu. Asli kurucu iktidar ile tali kurucu iktidar ayrımının geçerliliği hakkında eleştirilerde bulundu. Uçum, TBMM’nin halkın iradesine dayandığını ve bu iradenin anayasa yapma yetkisini kendisine tanıdığını belirtti.

Yeni anayasa yapma hakkının halka ait olduğunu belirten Uçum, TBMM’nin yapacağı yeni anayasanın halk onayına sunulmasının zorunlu olduğunu ve mevcut anayasanın onayı olmadan yürürlüğe girmesi durumunun halkın anayasa yapma hakkının gasbı anlamına geleceğini ifade etti. Referandumsuz yeni anayasa yapma senaryolarının demokratik ve hukuki bir meşruiyeti olmadığını açıkladı.

Kaynak: Ekonomim

Yeni Anayasa Sürecine Tartışmalı Tepki!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin