AB, Suriye’ye Yönelik Ekonomik Yaptırımları Kaldırdı
Avrupa Birliği, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarını kaldırma kararı aldığını duyurdu.
Bu karar, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda verildi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye’yi yeniden inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kallas, AB’nin son 14 yıl boyunca Suriyelilerin yanında yer aldığını ve bu desteğin devam edeceğini belirtti.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ise, bu kararın ülkesinin güvenlik ve istikrarını destekleyeceğini dile getirdi.
AB’nin Suriye’ye karşı uyguladığı yaptırımlar, Mart 2011’de iç savaşın patlak vermesinin ardından başlamıştı.
Söz konusu yaptırımlar, Beşar Esad yönetimiyle bağlantılı olan ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan şahıslara yönelik seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirleri kapsamaktaydı.
Hayat Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki Esad yönetiminin Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, AB, şubat ayında Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımlarını “askıya alma” kararı almıştı.
AB ülkeleri, mart ayında diğer uluslararası paydaşlarla birlikte Suriye’ye 5,8 milyar euro yardım taahhüdünde bulunmuştu.
17 Mart’ta düzenlenen AB’nin yıllık Suriye konferansında açıklama yapan Kallas, bu yardımın Suriye’ye kritik bir geçiş döneminde destek olacağını ve sahadaki acil ihtiyaçlara yanıt vereceğini vurgulamıştı.
Kaynak, Anadolu Ajansı/Getty Images
Fotoğraf altı yazısı, Kaja Kallas 20 Mayıs’ta AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda
Kaynak: BBC Türkçe