ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Anlaşması Doları Güçlendirdi
ABD ile Çin arasında uzun bir süredir devam eden tarife ve ticaret anlaşmazlıklarının çözümü için taraflar geçtiğimiz hafta sonunda İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. İki ülkenin temsilcileri, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı tarifeleri 90 gün için yüzde 145’ten yüzde 30’a düşürme ve Çin’in de aynı dönemde ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125’ten yüzde 10’a indirme konusunda uzlaşmaya vardı.
Bu olumlu gelişmeler, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. Dolar endeksi, 101,8 seviyesine çıkarak 10 Nisan’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi gördü. Şu anda endeks, yüzde 1,08 artışla 101,4 değerlerine ulaşmış durumda.
Avro/dolar paritesi, yüzde 1,1 düşüş göstererek 1,1120’ye geriledi ve bu, 10 Nisan’dan bu yana görülen en düşük seviyedir. Aynı şekilde, sterlin/dolar paritesi de yüzde 1 azalarak 1,3180 düzeyine indi. Dolar/yen paritesi ise yüzde 1,1 artışla 147,7’ye ulaşarak, son 10 Nisan’dan beri en yüksek seviyeye erişti.
Dolar, Endonezya rupisine karşı yüzde 1, İsviçre frangına karşı yüzde 1, İsveç kronuna karşı yüzde 0,9, Tayvan dolarına karşı yüzde 0,5 ve Çin yuanına karşı yüzde 0,3 değer kazandı.
Küresel ekonomik belirsizliklerin etkisiyle, rekor üstüne rekor kıran altının ons fiyatı, ABD ve Çin arasındaki anlaşmanın ardından gerilemeye başladı. Altın fiyatı, küresel piyasalarda risk iştahının artması ile 3 bin 216 dolara kadar geriledi; şu anda ise önceki kapanışa göre yüzde 1,8 azalışla 3 bin 231 dolardan işlem görmekte. Bu esnada, ABD 10 yıllık tahvil faizi de 4,4380 seviyelerinde seyrediyor.
Analistler, ticaret savaşlarına dair risklerin azalmasının piyasalardaki risk iştahını artırdığını belirtirken, bu durumun altın ve tahvil gibi güvenli liman varlıklarından çıkışlara yol açtığını ifade ediyor. Güçlenen dolar endeksinin, altının ons fiyatındaki düşüşte etkili olduğu vurgulanıyor; ayrıca doların gelişmekte olan ülke pariteleri karşısında değer kazanmaya devam ettiği kaydediliyor.
Kaynak: Ekonomim