ABD Ekonomisinde Büyüme ve Enflasyon Raporu
ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyona dair riskler devam ederken, ABD ve Çin’in karşılıklı tarifeleri 90 gün ertelemesinin ardından büyüme kaygılarında sınırlı bir rahatlama gözlemleniyor. Ancak, tarifeler çerçevesinde artması beklenen enflasyon, risk algısının hâlâ sınırlı kalmasına neden oluyor.
Analistler, bu hafta açıklanan nisan ayı tüketici enflasyonunun hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin altında gerçekleştiğini kaydetti. Ancak bir önceki aya göre enflasyonda bir artış gözlemlendi. Tarifelerle yaşanan belirsizliklerin ve mevcut tarifelerin gelecekteki veri dönemlerinde enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği öngörülüyor.
Bugün açıklanması beklenen perakende satış ve üretici enflasyonu verilerinin piyasalarda belirleyici bir etki yaratması bekleniyor. Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşma da yatırımcıların dikkatini çekmiş durumda.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu çerçevesinde gerçekleştirdiği ziyaretler ve yaptığı açıklamalar, ticaretle ilgili gelişmeleri takip edenler için önem taşıyor.
Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Trump, Katar ile 1,2 trilyon dolar değerinde ekonomik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu doğrultuda Boeing ve GE Aerospace, Qatar Airways’ten toplam 96 milyar dolarlık sipariş aldı. Anlaşmada, GE Aerospace motorlarıyla çalışan 210 adet ABD yapımı Boeing 787 Dreamliner ve 777X uçağının satın alımının yer aldığı belirtildi.
Öte yandan, İstanbul’da yapılması planlanan Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik barış görüşmeleri, yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.
Altın Fiyatlarındaki Düşüş
Ticaret savaşları ile ilgili endişelerin azalması sonrasında, altının ons fiyatındaki düşüş devam ediyor. Hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 4,3 değer kaybeden altın, mevcut durumda yüzde 1,4 azalışla 3.132 dolardan işlem görmekte.
Analistler, altın fiyatlarının düşüşünde ticaret gerilimlerinin önümüzdeki dönemde artmayacağı yönündeki beklentilerin yanı sıra yatırımcıların kar realizasyonlarının etkili olduğunu belirtti.
ABD tahvil piyasasında ise beş iş günüdür süren satış eğiliminin ardından yatay bir seyir gözlemleniyor. Dün, 10 yıllık tahvil faizi 4 baz puan artarak yüzde 4,54 seviyesine ulaştı ve bugün itibarıyla yüzde 4,53’ten işlem görmekte.
Dolar endeksi, 101 seviyesinden yatay bir seyir izlerken, yeni işlem gününde yüzde 0,2 azalışla 100,8 seviyesine geriledi. Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 1,6 düşüşle 64,4 dolardan işlem görmekte.
Kurumsal tarafta ise Qatar Airways’in sipariş açıklaması sonrası Boeing’in hisseleri yaklaşık yüzde 1 artmış durumda. Ayrıca, 6 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını duyuran AMD’nin hisseleri de yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı.
Bu gelişmeler neticesinde New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,10, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,72 artarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti. Endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.
Euro Bölgesi’nde Ekonomik Gelişmeler
Avrupa borsalarında, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmeleri öncesinde yön arayışı devam ediyor. Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak büyüme verilerine gözler çevrildi.
İmalat sanayi aktivitesindeki düşüş nedeniyle artan resesyon endişeleri, bölgenin ekonomik gündeminin başında gelirken, açıklanacak büyüme verilerinin ekonomik gidişat hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.
Analistler, ABD’nin tarife adımlarının ardından Avrupa’daki tedarikçiler ve üreticilerin zor durumda kaldığını vurguluyor. Devam eden otomotiv tarifeleri ve ertelenen karşılıklılık esaslı tarifelerin, imalat aktivitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu belirtiliyor.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’nın yayımladığı raporda, ülkenin ekonomisinin ilk çeyrekte özel tüketim, yatırım ve artan ihracat ile yüzde 0,2 büyüdüğü ifade edildi. Ancak, imalat sektöründe iş beklentilerinin düşük kalması nedeniyle ilerleyen çeyreklerde yavaşlama olasılığı olduğu vurgulandı.
Bugün İstanbul’da düzenlenecek barış görüşmelerinde Ukrayna heyetini Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak temsil ederken, Rus heyeti ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy’in liderliğinde toplanacak.
Bu gelişmeler ışığında, dün Almanya DAX 40 yüzde 0,47, Fransa CAC 40 yüzde 0,47 ve İngiltere FTSE 100 yüzde 0,21 değer kaybetti. İtalya FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,70 yükseldi. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.
BoJ’un Faiz Artırım Beklentileri Ekim’e Ötelendi
Asya borsalarında, bazı tarifeler ve tarife risklerinin gelecekte nasıl şekilleneceğine dair belirsizlikler dolayısıyla negatif bir seyir gözlemleniyor.
ABD’nin ticaret ortaklarına karşı sert tarifeler uygulamasının büyük bir kısmını ertelemesi, fakat bazı ithalat tarifelerinin ise hâlâ yürürlükte kalması birçok imalatçıyı endişelendiriyor.
Merkez bankalarının küresel ticaret konusundaki temkinli duruşlarını sürdürdüğü dönemde, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) haziran ayı için fiyatlanan faiz artırım beklentisi, ekim ayına ertelendi.
Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın balistik füze programına destek verdiği gerekçesiyle Çin ve Hong Kong’daki bazı kişi ve firmalara yaptırım uyguladığını duyurdu. Analistler bu kararın ABD ve Çin arasındaki ticaret ilişkilerinin düzelmesinin önünde olumsuz bir gelişme olabileceğini kaydetti.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,7, Çin Şanghay bileşeni yüzde 0,5, Hong Kong Hang Seng endeksi ise yüzde 0,5 düşüş yaşadı.
TCMB Başkan Yardımcısı Akçay’ın Değerlendirmeleri
Borsa İstanbul’da dün yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,01 değer kaybıyla 9.701,55 puandan kapattı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ise BIST 30 endeksine bağlı haziran vadeli kontratında yaklaşık yüzde 0,5 artışla 11.238,00 puanda işlem gördü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yıllık Toplantıları kapsamında yaptığı konuşmada, enflasyonun düşürülmesiyle ilgili son günlerde ortaya atılan “başarısızlık hikayesinin” gerçekçi olmadığını vurgulayarak, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini belirtti. Akçay, “Para politikası ne kadar sıkı olursa, dezenflasyon hikayesi o kadar inandırıcı olacaktır ve büyümeye etkisi de o kadar az olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Dolar/TL, dün yatay bir seyirle 38,7710’dan kapanırken, bugünkü açılışta önceki kapanışının hemen üzerinde 38,7770 seviyesinden işlem görmekte.
Analistler, yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile yurt dışında Euro Bölgesi’nde büyüme verileri ve ABD’den gelecek üretici enflasyonu gibi yoğun bir veri gündeminin takip edileceğini belirtirken, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 puan direnç, 9.600 ve 9.500 puanları ise destek seviyeleri olarak değerlendirdi.
Bugün Piyasalarda Takip Edilecek Veriler
09.00 İngiltere, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)
09.00 İngiltere, mart ayı sanayi üretimi
09.00 İngiltere, mart ayı dış ticaret dengesi
11.00 Türkiye, nisan ayı bütçe dengesi
12.00 Euro Bölgesi, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)
12.00 Euro Bölgesi, mart ayı sanayi üretimi
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
15.30 ABD, mayıs ayı New York Fed imalat sanayi endeksi
15.30 ABD, mayıs ayı Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi
15.30 ABD, nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
15.30 ABD, nisan ayı perakende satışlar
15.40 ABD’de Fed Başkanı Powell’ın konuşması
16.15 ABD, nisan ayı kapasite kullanım oranı
16.15 ABD, nisan ayı sanayi üretimi
Kaynak: Ekonomim