1. Haberler
  2. Gündem
  3. Abdi İpekçi’nin Anısında Gazetecilik Mücadelesi

Abdi İpekçi’nin Anısında Gazetecilik Mücadelesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk basın tarihinin önemli figürlerinden biri olan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da Maçka’daki evinin önünde, Mehmet Ali Ağca tarafından gerçekleştirilen bir suikast sonucunda hayatını kaybetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vekili olarak görev yapmış olan Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümü dolayısıyla TGC Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı.

“CİNAYETİN ARKASINDAKİ GÜÇLER ORTAYA ÇIKARILAMADI”

Açıklamada, gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset açısından utanç verici olduğu vurgulandı. İzleyen ifadeler dikkat çekti:

“Halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını önemseyerek gazetecilik yapan, yazılarında demokrasiyi ve barışı savunan bir basın emekçisi olarak Abdi İpekçi’nin ölümünün 46. yılını yaşıyoruz.”

Gazetecilerin örgütlenmesi için büyük çaba sarf eden İpekçi, sendikanın kurulmasına ve toplu sözleşmelerin ilk imzalarına öncülük etti. Dürüst haberciliği destekleyen, doğrulanmamış haberleri yayınlamayan ve siyasi partilere eşit mesafede duran bir Genel Yayın Yönetmeni olarak tanındı.

Yıllar geçmesine rağmen, Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki güçlerin henüz gün yüzüne çıkmadığına dikkat çekildi. Bu cinayetin aydınlatılamaması, hem demokrasiye zarar vermiş hem de gazetecilere yönelik saldırılara zemin hazırlamıştır.

İktidar ve muhalefet partilerine gazetecilerin can güvenliğinin sağlanması ve haksız gözaltı-tutuklama kararlarının ortadan kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz. Gazeteci cinayetleri ve gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset açısından bir utanç olduğunu yeniden hatırlatıyoruz. Abdi İpekçi’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”

adsiz-1.png

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929’da İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1948’de Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra hukuk fakültesinde eğitim aldı. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlandı.

Daha sonra Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak görev aldı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürü oldu. 1954’te yayın hayatına biçim ve içerik değiştirerek giren Milliyet Gazetesi’nde Genel Yayın Müdürü olarak atandı ve 1959’dan itibaren gazetenin başyazarı oldu.

1961 yılından, yani öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet Gazetesi’nin başyazarlığını sürdüren Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün 2. Başkanlığı ile Basın Şeref Divanı Genel Sekreterliği gibi önemli görevlerde bulundu.

Gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da İstanbul Maçka’daki evinin yakınında, arabasında bulunduğu sırada Mehmet Ali Ağca tarafından vurularak hayatını kaybetti.

“Afrika” (1955), “İhtilalin İç Yüzü” (1965), “İnönü: Atatürk’ü Anlatıyor” (1968), “Liderler Diyor ki” (1969) ve “Dünyanın Dört Bucağından” (1971) gibi eserleri bulunmaktadır.

Kaynak: Halk TV

Abdi İpekçi’nin Anısında Gazetecilik Mücadelesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin