Kocaeli’deki AD Demirel İşçileri, yaklaşık bir dekadır kıdem tazminatlarını almakta zorluk çekiyor. Mağduriyet yaşayan işçilerden Hakan Akyol, 1 Mayıs’ta seslerini bir kez daha duyurma çağrısında bulundu.
Akyol’un ifadesine göre, AD Demirel AŞ, büyük firmalarla iş yapmaya devam ederken, Umman’da yeni bir şube açarak burada faaliyet göstermeye başladı. Sendikalı işçilere olumsuz yaklaşımları olduğu için, ucuz iş gücünden yararlanmak amacıyla yabancı uyruklu işçileri tercih ettiler.
MAAŞ ÖDEMELERİNDE SIKINTI
Alınan bilgilere göre, Umman’da yapılan işler beklenenden kötü gidince, Kocaeli’ndeki işçilerin maaşları yaklaşık 5-6 ay boyunca ödenmedi. İşçiler, işverenle yaptıkları bir protokolle işten ayrıldıklarını belirttiler. Protokol gereği başlangıçta küçük ödemeler alsalar da, daha sonra bu ödemeler tamamen durdu.
AD Demirel işçileri, mahkeme kararının lehlerine çıktığını belirtse de, 10 yıldır alacaklarını beklemeye devam ediyorlar.
Hakan Akyol, halktv.com.tr’ye verdiği röportajda, “Sendika bizi unuttu, avukatlar unuttu, milletvekilleri unuttu, devlet unuttu, herkes unuttu” şeklinde konuştu.
1 MAYIS’TA FABRİKA ÖNÜNDE EYLEM
Kıdem tazminatları için mücadele eden AD Demirel işçileri, 1 Mayıs sabahında fabrika önünde bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştılar. Akyol, burada şunları söyledi:
“Bugün 1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü. Biz de alana çıkarak kendi derdimizi haykırıyoruz. 10 yıldır tazminatlarımızı alamadık, hâlâ buradayız. Türkiye’nin koşullarında en iyi mücadele eden sendikanın üyesiydik. O yıllarda alacağımız, çocuklarımız için çok kıymetliydi. Benim çocuğum iyi bir üniversite kazandı, ama gönderemedim. Bu duruma düştüğümüz için o dönem alabileceğimiz bir ev şimdi pul oldu.”
Akyol, seslerini duyurmak için defalarca eylem yaptıklarını belirtti ve ekledi:
“Bize ‘Hakkınızı helal etseniz eylem yapmasaydınız’ dediler. Nasıl hakkımızı helal edeceğiz? Gerçekten rahatsız olan tek bir kişiyi göremedik. Atilla Doğan’ın ailesi ve çocukları hariç. Bu iş yerinde çalışırken başımızda sopa eksik değildi. Eğer onurunuz varsa, gelin bu işlerin hakkını ödeyin.”
“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”
AD Demirel fabrikasında tazminatlarını alamayan işçiler, ölen patronun cenazesinde “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek seslerini duyurmuşlardı.
Kaynak: Halk TV