Hüseyin GÖKÇE/ANKARA
Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara ve çevresinin dış ticaretinin teknolojik analizine dair çalışma raporunu tamamladı. Rapora göre, Ankara’nın ihracatında yüksek teknolojinin payı yüzde 12.1 olarak kaydedilirken, bu oran Türkiye genelinin yüzde 3.6’lık ortalamasının üstünde gerçekleşti. Türkiye yüksek teknoloji ihracatının yüzde 20’sinin Ankara tarafından gerçekleştirildiği belirtilen çalışmanın son bölümünde, yüksek teknolojili ihracatın artışına yönelik bir yol haritası sunuldu. Bu haritada destek sisteminin inovasyon odaklı şekilde yapılandırılması öncelikli hedeflerden biri olarak belirlendi.
Tüm İllerin Dış Ticaret Performansları Teknoloji Sınıflarına Göre Değerlendirildi
ASO tarafından yapılan açıklamada, 2004-2024 yıllarını kapsayan “Ankara’nın ve İllerin Dış Ticaretinin Teknolojik Analizi” başlıklı raporda, Ankara’nın yanı sıra beş büyük sanayi şehri de dahil olmak üzere tüm illerin dış ticaret performansları teknoloji sınıflarına göre değerlendirildi.
Ankara, 2024 yılında gerçekleştirdiği 15 milyar dolarlık ihracatının yüzde 12.1’inin yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu gösteriyor. Bu oran, İstanbul’un (% 4.5), İzmir’in (% 2), Kocaeli’nin (% 1.3), Bursa’nın (% 0.5) ve Gaziantep’in (% 1.5) teknoloji performanslarının oldukça üzerinde bir yerde duruyor.
Raporda, Ankara’nın başta savunma ve havacılık sektörlerindeki güçlü potansiyeli ile başarı elde ettiği ifade edilerek, “Ankara’nın yüksek teknolojili ürünlerdeki dış ticaret açığı da en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 49 oldu” denildi.
11 Maddelik Yol Haritası
Açıklamaya göre, Türkiye’nin orta yüksek teknoloji ihracatının son on yılda büyük bir ivme kazandığına dikkat çekilirken, yüksek teknoloji ihracatının ise yerinde saydığı vurgulandı. Raporda, yüksek teknoloji üretim ve ihracatını artırmak amacıyla 11 maddelik bir yol haritası önerildi:
- Ar-Ge yatırımlarının gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payı artırılmalı.
- Üniversite-sanayi iş birliği mekanizmaları etkinleştirilmeli.
- Nitelikli insan kaynağının gelişimi için yapısal reformlar hayata geçirilmeli.
- Patent ve ticarileştirme süreçlerinde etkin mentorluk sağlanmalı.
- İnovasyon odaklı destek sistemi kurgulanmalı.
- Beceri uyum programları uygulamalı.
- Dijital ve yeşil becerilere yönelik mesleki gelişim modelleri geliştirilmelidir.
- Ankara’nın savunma sanayi alanındaki başarısının diğer yüksek teknoloji sektörlerine yaygınlaştırılması için inovasyon odaklı teşvik mekanizmaları tasarlanmalı.
- Teknoloji transfer süreçleri kolaylaştırılmalı.
- Bölgeler arası iş birlikleri desteklenmeli.
- KOBİ’lerin teknoloji yatırımlarını destekleyecek finansman modelleri geliştirilmelidir.
Ardıç: Teknolojide Türkiye’nin Rotasını Ankara Belirliyor
ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara’nın yüksek teknoloji ihracatındaki başarısının büyük sanayi şehirlerini geride bırakmasından duydukları gururu ifade etti. Ankara’nın bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Ardıç,
“Ankara, savunma ve havacılık sanayisindeki lider konumuyla yüksek teknolojili üretim ve ihracatta farkını ortaya koymakta ve Türkiye’nin rotasını belirlemekte. Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Sürdürülebilir kalkınmanın anahtarının yüksek teknoloji ihracatını artırmak olduğunu vurgulayan Seyit Ardıç,
“Bilim ve teknoloji ile sanayi arasında güçlü bir ekosistem oluşturmak zorundayız. Fiyat rekabetinin yanı sıra verimliliği artırmak için yeniliğe, Ar-Ge’ye ve ikiz dönüşüme daha fazla odaklanmalıyız” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: Ekonomim