ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) 2025 yılı ilk çeyreğine ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Borsa İstanbul’un en değerli şirketi olan ASELSAN, bu yılın ilk çeyreğinde büyüme trendini sürdürdü. Şirketin yeni aldığı işlerin ocak-mart döneminde yıllık bazda %46 artış göstererek 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşması dikkat çekti. Ayrıca, imzalanan ihracat sözleşmelerinin büyüklüğü ise %220 artarak 372 milyon dolara ulaştı.
Operasyonel verimliliği artırmayı hedefleyen ASELSAN’ın bakiye siparişleri %35 artışla 15 milyar dolara yükselirken, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) marjı %23 olarak belirlendi.
Şirket, FAVÖK’ünü %10 artırarak 5,1 milyar lira seviyesine çıkardı ve iş/satışlar oranını iki yıl üst üste 2 seviyesinin üzerinde tutmayı başardı. Bu olumlu performans, 2025’in ilk çeyreğine de yansıyarak sektör ortalaması üzerindeki seyrini sürdürdü.
ASELSAN, oyun değiştirici teknolojiler geliştirmek ve ihracat odaklı bir büyüme sağlamakta kararlı. Bu dönem içerisinde şirketin cirosu %9 artış göstererek 22,8 milyar liraya ulaştı.
AR-GE ve Yatırım Harcamaları Artış Gösterdi
İlk çeyrek hasılatında hava savunma sistemleri, silah sistemleri, radar, elektronik harp, elektro-optik, deniz sistemleri ve askeri haberleşme sistemleri gibi alanlarda önemli teslimatlar yapıldı.
Araştırma ve geliştirme (AR-GE) projelerinde Türkiye lideri konumundaki ASELSAN, ilk çeyrekte AR-GE harcamalarını %33 artırarak 250 milyon dolara yükseltti. Yatırım harcamaları ise %70 oranında artış gösterdi.
Devam eden AR-GE ve seri üretim projeleri ile birlikte, ASELSAN’ın finansal borçları %8, ticari borçları ise %37 oranında azaldı. 2024’ün ilk çeyrek sonunda 1,07 seviyesinde olan net borç/FAVÖK oranı, bu çeyrekte 0,6 seviyesine geriledi. Böylece sektördeki ortalamaların altında kalmaya devam etti.
“İlk Çeyrekte Başarılı Performans Sürdürüldü”
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ilk çeyrek finansal sonuçlarına dair değerlendirmesinde 2024’te elde ettikleri ivmeyi devam ettirdiklerini belirtti.
2024 yılını ASELSAN için rekorlar yılı olarak tanımlayan Akyol, “Yıla, yüksek teknoloji ile birlikte etkileyici finansal sonuçlarımızla damga vurduk. 2024 bilanço sonuçlarımız BIST-30 kapsamında iyi bir performans sergiledi ve dünya çapında yenilikçi savunma sanayi şirketleri arasında öne çıktık.” dedi.
Akyol, 2025’in ilk çeyreğinde başarının sürdüğünü vurguladı. “Ciromuzu reel olarak %10 büyütmeye devam ettik. Nakit akışımızdaki iyileşme ile birlikte, verilen siparişlerin %46 artması ASELSAN’a duyulan güveni gösteriyor.” şeklinde konuştu.
“Şu An BIST 100’ün En Değerli Şirketiyiz”
Akyol, ilk çeyrekte yatırım harcamalarında %70, AR-GE harcamalarında ise %33 artış gösterilmesine rağmen nakit akışını iyileştirmeyi başardıklarını belirtti. Bu gelişmelerin ASELSAN’ın operasyonel başarılarını artırdığını vurguladı.
Son dönemlerde Borsa İstanbul’daki yatırımcıların şirketi takdir ettiğini belirten Akyol, “ASELSAN, 2024 yılını BIST 100’ün en değerli 6’ncı şirketi olarak kapatmıştı ve şu an BIST 100’ün en değerli şirketi konumundayız.” dedi.
“Ürün ve Teknolojilerde Önemli Başarılar Sağlandı”
Akyol, ilk çeyrekteki ürün ve teknolojilerle ilgili önemli başarılar elde ettiklerini belirterek, HİSAR O Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin teslimatının tamamlandığını açıkladı. Ayrıca PUHU 3-LT Elektronik Destek Sistemleri ile modernize edilmiş ZMA’ların Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulduğunu ifade etti.
GÖZDE Güdüm Kiti ile Bayraktar Akıncı’dan başarılı bir atış gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akyol, “GÖZDE Güdüm Kiti, yüksek hızlı hareketli hedefleri vurma kapasitesine sahip Türkiye’nin ilk güdüm kiti olmuştur.” dedi. Bunun yanı sıra, ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu’nun Bayraktar TB2 platformunda ilk testlerinin tamamladığını ve TOLUN mühimmatına karadan karaya vuruş yeteneği kazandıran GÖKTAN Projesi kapsamında başarılı bir atış testi yapıldığını aktardı.
Akyol, şu anda yurt içinden ve dışından özellikle hava savunma sistemleri gibi alanlara yoğun ilgi olduğunu ve bu ürünlerin seri üretim kapasitesini artırmaya odaklandıklarını ifade etti. Foton dedektörler, radarlar ve hava savunma sistemleri ile ilgili 616 milyon dolarlık üç büyük yatırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Proje Bazlı Yatırım Teşvik kapsamında desteklenmektedir.
Su üstü platformlarından ilk atışını gerçekleştiren nokta hava savunma sistemi olan GÖKSUR hakkında da bilgi veren Akyol, bu yatırımların ASELSAN’ın yüksek katma değerli ürünleri çoklu adetlerde üretmesine olanak sağlayacağını belirtti. Akyol, “Bu yatırımlarla, devletimizden müşterilerimize, yatırımcılarımıza ve tüm paydaşlarımıza değer üretmeyi sürdüreceğiz.” dedi.
İlk Çeyrekte İmzalanan Sözleşmeler
ASELSAN, 2025 yılı ilk çeyreğinde imzaladığı sözleşmelerin tutarını %46 artırarak 1,5 milyar dolar seviyesine çıkardı. İlk çeyrekte askeri haberleşme sistemlerinin ihracatı, deniz platformlarına yönelik radar, silah ve hava savunma sistemleri gibi alanlarda çeşitli sözleşmeler imzalandı.
Uluslararası müşterilere yönelik elektronik harp, haberleşme, radar ve elektro-optik sistemlerin ihraç edilmesine ilişkin sözleşmelere de imza atıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile yeni nesil radar sistemlerinin ve Kamu Güvenliği Haberleşme Sistemlerinin tedarikine yönelik anlaşmalar gerçekleştirildi. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) ile Demiryolu Sinyalizasyon Sistemlerinin tedarikine yönelik sözleşme de yapıldı. Yurt içindeki bir müşteri ile kara araçları faydalı yüklerinin tedarikine yönelik sözleşme imzalandı.
Kaynak: Ekonomim