TÜİK verilerine göre, Türkiye, geçtiğimiz yılı yüzde 47 enflasyonla kapattı. Resmi enflasyon oranının altında kalan, yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya yükselen asgari ücret, 2025 yılına başlangıcında dar gelirli çalışanları zor bir durumla karşı karşıya bıraktı.
Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarındaki enflasyon hesaplamalarını tamamlayan TÜİK, dar gelirlinin ekonomik sıkıntılarını gizlemekte zorlandı.
Yılın ilk dört ayı için hesaplanan %13,36’lık enflasyon, asgari ücretlinin TÜRK-İŞ tarafından açıklanan 24 bin 35 liralık açlık sınırının altında kalmasına ve alım gücünün net 19 bin 151 liraya gerilemesine sebep oldu.
ENAG DURUMUN ÇOK DAHA VAHİM OLDUĞUNU BELİRTİYOR
ENAG’ın verilerine göre ise 4 aylık enflasyon %21,41 olarak hesaplandı. ENAG, maaşlardaki erimenin TÜİK enflasyonu ile belirlenen kayıptan daha fazla olduğunu vurguladı.
En düşük emekli aylığı olan 14.469 TL’de alım gücü, ENAG’ın verilerine göre 11.371 TL’ye düşerken, asgari ücretteki alım gücü ise 4.733 TL’lik kayıpla birlikte 17.371 TL’ye geriledi.
En düşük memur maaşı olan 43.698 TL’de, %21,41’lik enflasyon ile birlikte 9.355 TL değer kaybı yaşandı. Ayrıca, 51.000 TL ortalama memur maaşında enflasyondan kaynaklanan kayıp 10.919 TL’yi buldu.
ASGARİ ÜCRETE ZAMMI KONUŞMAK İÇİN NE KADAR ERKEN, SAYIN BAKAN?
AKP grup toplantısı öncesinde Bakan Işıkhan, gazetecilerin asgari ücretteki ara zam talebine yanıt verdi. Milyonların merakla beklediği soruya yanıt veren Bakan Işıkhan, ‘ara zam olmayacak’ ifadesini kullandı, ancak bu durumu net bir şekilde belirlemedi.
Enflasyonda düşüş beklediğini ancak bir aksilik olması durumunda Temmuz’da ara zammın gündeme gelebileceğini belirten Işıkhan, “Şu an bunları konuşmak için çok erken” açıklamasında bulundu. Bu durum, asgari ücrette bir artış beklentisi doğurdu.
TÜİK’in, asgari ücretlinin yaşam şartlarını gizleyemediği bir ortamda, markette et fiyatlarının 800 liranın üzerine çıkması ve bir maaşla kurbanda hisse almanın mümkün olmaması, zam konusunun ne kadar erken konuşulduğunu gündeme getirdi.
Kaynak: Halk TV