ATO Başkanı Gürsel Baran’dan Vergi Reformu Vurgusu
ANKARA (EKONOMİ)
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergi incelemelerinin kayıtdışı mükellefler yerine kayıtdışı mükelleflere yapıldığını açıkladı. Baran, vergi reformunun bir an önce hayata geçirilmesi için yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, “Yüksek dolaylı vergi oranları, işletmelerimizin rekabet gücünü zayıflatıyor. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki yüksek payı, vergi adaletini de zedeliyor” ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı ekonominin ülke ekonomisinin gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Baran, “Kayıt dışı, ülke ekonomisinin gelişiminin önündeki en büyük engel. Kayıt dışının olduğu bir ekonomide, kayıtlara geçmiş işletmeler yel değirmenleriyle rekabet etmektedir. Kayıt dışı, adı üstünde kayıt dışı olduğundan, denetlenememekte” şeklinde konuştu.
Gürsel Baran, mevcut durumda vergi incelemelerinin yalnızca kayıtdışı mükelleflere yapıldığını belirtti. “Bu şartlar altında, denetim yalnızca işini düzgün yapan, vergisini tam ve zamanında ödeyen iş insanlarının moralini bozmakta” dedi.
Vergi sisteminin sadeleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Baran, sistemin tek oranlı hale getirilip gelir dağılımında adaleti sağlayacak şekilde yapılandırılmasının, hem mükelleflerin yükünü hafifleteceğini hem de devletin gelirlerini artıracağını ifade etti.
Baran, Türkiye’nin adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir vergi sistemine kavuşması gerektiğini, bu sisteme olağanüstü koşullar dışında müdahalede bulunulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çıkarılan vergi aflarının vergi zeminini bozduğunu ve vergiye uyumlu mükellefleri olumsuz etkilediğini söyledi.
Son olarak, Baran, “Aflar ve yapılandırmalar, ne yazık ki vergiye uyumlu mükellef sayısını ve vergi gelirlerini olumsuz yönde etkilemektedir. ‘Nasıl olsa af çıkar’ beklentisi, vergi ödeme isteğini zayıflatmakta ve mükelleflerin moralini bozmaktadır. Vergi, bir vatandaşlık görevi olarak ele alınmalı; af ya da denetim arasına sıkıştırılmamalıdır, bu durum makul bir yapı ile iş dünyasıyla uyumlu hale getirilmelidir” diye ekledi.
Kaynak: Ekonomim