İddialara Yanıt Geldi
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD), markaların ciro kirası ödememek adına satışlarını düşük gösterdiği yönündeki iddialarına, Birleşmiş Markalar Derneği’nden (BMD) yanıt geldi.
BMD Yönetim Kurulu tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, “Eğer böyle bir veri varsa, bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır.” ifadeleri yer aldı.
AVM’lerin Denetim Yetkileri
BMD, açıklamasında şunlara yer verdi: “AVM’ler, sözleşme gereği kiracılarından hem sabit kira hem de cironun belirli bir oranında kira faturası düzenleyen ticari müesseselerdir. Bunun yanı sıra, AVM yönetimlerinin kiracı perakendecileri dilediği zaman denetleme yetkisi bulunmaktadır. Bu denetimler sonucunda herhangi bir ‘uygunsuzluk’ bulunması durumunda AVM yönetiminin kiracısına cezai işlem uygulama veya sözleşmeyi feshetme hakkı vardır.”
Ciro Görme İmkanı
Ayrıca AVM yönetimleri, kiracılarla anlaşarak kasa sistemlerine kendi sistemlerini entegre ederek ciroları anlık olarak gözlemleme imkanına sahip olduklarını belirtti. Yasal mevzuatın oldukça açık olmasına rağmen, AYD Başkanı’nın kiracıların net yüzde 10’unun “sorunlu” olduğuna dair beyanının ciddiye alınması gerektiği vurgulandı.
BMD, bu ifadenin Türkiye’deki 450 AVM’de bulunan yaklaşık 70 bin kiracıdan 7 bininin sorunlu olduğu anlamına geldiğine dikkat çekti. “Bütün markaları zan altında bırakmamak adına, hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf bulunmakta olduğu ve bu mağazalara ilişkin nasıl bir yasal işlem başlatıldığı kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır.” denildi.
Ticaret Bakanlığı’nın Denetimleri
Ticaret Bakanlığının 2024 yılında gerçekleştirdiği 45 AVM’deki genel gider denetimlerine göre, 65 milyon TL “uygunsuzluk” cezası düzenlendiği hatırlatılırken, “sözde döviz borcu” meselesinin son 4 yılda perakendecilerin yaklaşık yüzde 200 daha fazla kira ödemesine neden olduğu ifade edildi. İlgili derneğin yeni sorunlar yaratarak, müşterisi konumundaki perakendecilere karşı olumsuz bir tutum geliştirmesi, hiçbir ticari teamülle bağdaştırılamaz.”
Sektörün, özellikle üretim ve turiste satış alanında zorlu bir süreçten geçtiği bu dönemde, ilgili dernek yönetiminin daha sorumlu bir tutum sergilemeye davet edildiği belirtildi.
Kaynak: Ekonomim