Türkiye’nin önde gelen firmalarının katıldığı, dünyanın en büyük iş makineleri ve madencilik fuarı olan BAUMA, Münih’te sektör profesyonellerini buluşturdu. Fuara 216 firma ile katılan Türkiye, yerli ürünlerini sergileme fırsatı yakaladı. Fuarda yapay zekâ destekli iş makineleri dikkat çekerken, Türk mühendisliğiyle üretilen makineler büyük ilgi gördü. Ekonomi Gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz ve Bölgeler Koordinatörü Ömer Çiftçi, ilk kez katıldıkları bu fuardan edindikleri izlenimleri paylaştı.
Dr. Şeref Oğuz’un değerlendirmeleri şöyle oldu:
“Makine sektörü, Türkiye’nin önemli yetkinlik alanlarından biri. Tasarım ve teknoloji açısından küresel rakiplerden aşağı kalır yanımız yok. İhracatın lokomotiflerinden biri olmayı başarmış olmamız ve savunma ile otomotiv sektörlerinde gösterdiğimiz varlık, bize uluslararası alanda “çetin ceviz” algısını kazandırdı.”
Ancak, kendi pazarımızda Çin ürünlerine daha fazla ilgi gösteriyoruz. Yerel makine üreticilerimize ürünlerini satın alarak destek vermeli ve onların Ar-Ge ile inovasyon süreçlerinde yardım etmeliyiz. Kısacası, yerli üretim varken, neden yabancı ürünlere yönelilsin ki?
Fuarda gözlemlediğim en dikkat çekici durum, yapay zekanın iş makineleri ve madencilik ekipmanlarında doğal bir katılımcı haline gelmesiydi. Yapay zeka, üretken aşamasındayken bile daha verimli makinelerin tasarlanmasına katkı sağlamış, pazarda bu yeni teknoloji ile sunulmuştur.”
Dr. Oğuz, Makine İmalatçılar Birliği ve E-Mak Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer’in “Özgün üretime mecburuz. Kopyacılıkla uluslararası alanda yer edinemeyiz.” açıklamasını değerlendirerek, “Kopya, aslını yüceltir. Bir şey taklit ile başlar ve zamanla özgün karakterini kazanmalıdır. Ancak bizim sanayilerimiz kopyalayarak korunduğu için, yalnızca birkaç tanesi özgün olabilmiştir. Diğerleri maalesef taklitçilikten öteye geçememiştir.” dedi.
Yapay zekanın her alanda yer bulduğu bu yeni dönemde kopya makinelerin cazibesi azalıyor. Özgün üretim yapanların daha fazla kazanç elde edeceği, zeki sistemlerin tercih edileceği bu süreçte özgün olmak hayati önem taşıyor.
İş makinelerinin ülke ekonomisine sunduğu katkının artması kaçınılmaz. Yarım asır önce kopya ile başlayan ve bugün küresel marka olmayı başarmış firmalar örnek olarak gösterilebilir. Ancak, BAUMA fuarında gördüğüm buydu ki, makinelerimizi yapay zeka ile geliştiren gençlerle bu tür organizasyonlara katılmamız gerekiyor.” görüşünü dile getirdi.
BAUMA’nın bu yılki teması, “dijitalleşme” ve “sürdürülebilirlik” üzerine inşa edilmiştir. Fuarda ayrıca “İklim Nötrlüğü,” “Sürücü Alternatifleri,” “Ağ Bağlantılı İnşaat,” “Sürdürülebilir İnşaat” ve “Yenilikçi Madencilik Çözümleri” ana temalarına odaklanılıyor. Özellikle inşaat süreçlerinin iklim açısından daha nötr hale getirilmesine dair çözümler aranıyor.
Kaynak: Ekonomim