SELÇUK ALTUN
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Türkiye’nin en önemli uzun vadeli yatırım araçlarından biri olma özelliğini sürdürürken, katılımcı sayısı 17,5 milyona yaklaşırken fon büyüklüğü 1,5 trilyona doğru ilerliyor.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), 30 Nisan 2025 tarihi itibarıyla özel emeklilik sistemi verilerini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, yılın ilk dört ayında BES katılımcı sayısı 9 milyon 740 bin 409 kişiye ulaşırken, devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü 1 trilyon 343 milyar TL’ye geriledi. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamında katılımcı sayısı ise 7 milyon 557 bin 851 olarak belirlendi ve bu sistemdeki fon büyüklüğü 95,1 milyar TL oldu. Böylece toplam katılımcı sayısı 17 milyon 298 bin 260 olarak kaydedilirken, toplam fon büyüklüğü 1 trilyon 438 milyar TL seviyesine yükseldi. 2024 yılı toplamında ise BES ve OKS ile 1 trilyon 227 milyar 229 milyon TL fon büyüklüğüne, 17 milyon 101 bin 701 katılımcıya ulaşıldı. İlk dört ayda toplam katılımcı sayısında 196 bin 559 kişilik (%1,14) bir artış ve fon varlığında %17’lik bir büyüme kaydedildi.
Tüm zamanların zirvesinde altın yatırımları
Fon getirilerine göz attığımızda, yıl başından bu yana BES havuzundaki tüm fonların ortalama getirisi %13,2 ile %13,6’lık TÜFE’ye paralel seyrediyor. BES Uzmanı Zeynep Candan Aktaş, piyasalardaki dalgalanmaların altın fonlarına olan ilgiyi artırdığını belirterek, katılımcıların altın fonlarını tercih ettiğini ve bununla birlikte altın fiyatlarının artmasının, toplam yatırımların değerini yükselttiğini ifade etti. Aktaş, “BES havuzundaki altın yatırımlarının oranı %37,14’e ulaştı ve bu, tüm tarihlerin en yüksek oranı. Yıl başından bu yana en çok getiren fonlar listesinde altın fonları ilk sıralarda kendine yer buluyor” dedi. Hisse senedi yatırımlarında ise değer kaybının devam ettiği, bunun da katılımcıların sabrını zorladığı kaydedildi.
Aktaş, fiyatı düşen fonların aynı tutardaki parayla daha fazla fon payı alınmasını sağladığını, dolayısıyla daha fazla birikim elde etme fırsatı sunduğunu belirtti. Kısa vadede yaşanan zararların yatırımcıları zorladığını ifade eden Aktaş, “Çeşitlendirme oldukça önemli. Genç ya da uzun süreli katılımcılar, portföylerini altın, döviz ve hisse fonlarıyla çeşitlendirmeli. Birikimlerini sürdürmeleri, ileride portföylerinin hızlı bir şekilde getiri sağlamasına yol açacaktır” dedi. Emekliliğe yaklaşan katılımcıların ise portföylerini korumak için para piyasası fonları ve temkinli değişken fonlara ağırlık vermesi önerildi.
Yıl sonunda 2 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin geldiği aşamayı değerlendiren Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, “BES ve OKS, yatırımcı sayısı ve fon büyüklüğü açısından önemli rekor seviyelere ulaşarak 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Toplam katılımcı sayısı 17 milyonu aşarak, BES’in yaygınlaşmasında kritik bir dönüm noktasına gelindi. Fon büyüklüğü 1,4 trilyon TL’yi geçti ve bu da 2024 sonuna göre kayda değer bir artışı gösteriyor” şeklinde konuştu.
2025’in ilk çeyreğinde sermaye piyasalarında hızlı hareketlerin gözlemlendiğini belirten Gülen, BES’i uzun vadeli bir perspektifle değerlendirmenin önemine vurgu yaptı. Gülen, “Devlet katkısı (%30) BES’i cazip kılmaya devam ediyor. Bunu yanı sıra 2025 yılında enflasyon, reel getirilerin üzerinde baskı oluştursa da, BES hala önemli bir tasarruf aracı” dedi.
BES ve OKS’nin büyümesinde banka ve sigorta şirketlerinin pazarlama çabalarının etkili olduğu ifade edildi. Dijital kanallar üzerinden katılımın arttığı ve genç nüfusun sisteme olan ilgisinin çekildiği vurgulandı. Gülen, 2025’in ilerleyen dönemlerinde enflasyon kontrol altına alındığında ve faiz politikalarında yaşanacak gelişmelerin BES fon getirilerini doğrudan etkileyeceğini öngördü. Ayrıca, yıl sonunda fon büyüklüğünün 2 trilyon TL’ye, katılımcı sayısının ise 18 milyona ulaşacağını tahmin etti.
Kaynak: Ekonomim