2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserlerine yönelik geliştirdikleri yeni ilaçla ilgili fareler üzerinde yaptıkları testlerden olumlu sonuçlar elde ettiklerini duyurdu.
Sancar, Nefes gazetesinden Şehriban Kıraç’ın sorularını yanıtlayarak projenin detaylarını paylaştı.
“Üç yıl önce duyurmuştuk, şimdi makalemizi yayımladık”
Beyin kanserleri üzerine yürütülen araştırmaları anlatan Sancar, “Beyin tümörleri, ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer alıyor. Mevcut kanser ilaçları, kan-beyin bariyerini geçemediğinden bu kanser türüne etkili olamıyor. Bizim keşfettiğimiz bileşen, beyne girebiliyor ve kanser hücrelerini öldürüyor” dedi.
“Üç yıl önce bu konuda bir bilgi paylaşmıştık ve şimdi makalemizi yayımladık. Araştırmalar yavaş ilerliyor. EdU, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini etkisiz hale getirirken, sağlıklı beyin hücrelerini korumayı başarıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde EdU’nun etkisi olumlu. Ancak, yeni araştırmaların ne kadar süreceğini kestiremiyoruz” şeklinde konuştu.
“İlaç şirketleri, kime güveneceklerini kestiremiyor”
Sancar, bu projeyi destekleyecek finansal kaynak bulmakta zorluk çektiklerini ifade ederek, “Bu alanda birçok çalışma, yayın ve buluş mevcut. İddiası olan pek çok grup var. Bu nedenle ilaç firmaları, hangi projeleri destekleyecekleri konusunda kararsız kalıyorlar” dedi.
“Gönüllü denemeler yapmalıyız”
Gönüllü hastalarla denemeler yapma ihtiyacına vurgu yapan Sancar, “Bizi destekleyecek birilerini bulmalıyız. Çünkü olumlu ve güvenilir sonuçlar elde ediyoruz. Birçok hasta, tanı aldıktan sonra ortalama 14-16 ay yaşıyor. Bu nedenle hızlı ilerleyebilmemiz çok önemli” dedi.
“Kanserin çözümü kolay değil. Ancak fareler üzerinde yaşam süresini iki katına çıkarabiliyoruz. Bu umut verici bir gelişme ama bunu insanlarla uygulamalı olarak söylemek henüz erken” ifadelerini kullandı.
“Bilimsel araştırmalara yönelik bütçede ciddi kesintiler var”
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Başkanı’nın kendisine “İki milyon dolar harcayıp öncelikle insanlardaki yan etkileri araştıracaksınız. Ciddi yan etkilerin olmadığı kanıtlandıktan sonra insan deneylerine geçeceksiniz” dediğini belirten Sancar, ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik bütçede büyük kesintiler yaptığını da sözlerine ekledi. “Bu durum, geleceğimiz açısından belirsiz bir tablo çiziyor” şeklinde konuştu.
“Genç bilim insanlarına tavsiyem: Dışarıda bilim yapın, ama geri dönün”
Türkiye’deki gençler için tavsiyelerde bulunan Sancar, “Şu an benimle çalışan beş Türk bilim insanı var ve hepsi oldukça başarılı. Gençlerime önerim, yurt dışında bilim yapmayı öğrenmeleri, ancak sonunda Türkiye’ye dönmeleridir. Dönüp başarılı kariyerler inşa eden üç öğrencim var; hepsi profesör unvanına sahip” dedi.
Kaynak: Ekonomim