2025 yılı “Aile Yılı” olarak ilan edildiği günden itibaren, hükümet kadınların hem çocuk sahibi olmalarını hem de iş hayatında kalmalarını sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Devlet ayrıca, kadınların mevcut haklarının ihlal edilmesini engelleme konusunda da aktif rol üstleniyor. Bir üniversitede çalışan ve doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanan bir anne, yıllık izin süresinin 20 günden 10 güne indirilmesine Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından itiraz edildi.
KDK, bu hafta hem ilgili kurumlara hem de kamuoyuna açıklanacak olan kararda, “doğum sonrası yarı zamanlı çalışanların yıllık izninin yarıya düşürülmesi mümkün değildir” ifadesine yer verdi.
KDK’DAN ÇALIŞAN ANNELER İÇİN KRİTİK KARAR
Doğum sonrası yarı zamanlı çalışmayı tercih eden bir annenin yıllık izin hakkının 20 günden 10 güne düşürülmesine itiraz eden KDK, bu kararı hukuken geçersiz kıldı. Yıllık izinlerin azaltılamayacağına vurgu yapan KDK, üniversite idaresine hukuki bir değerlendirme sunarak, “Devlet, ailelerin huzur ve refahını sağlamakla yükümlüdür” açıklamasında bulundu.
KDK kararında, yıllık iznin herhangi bir kıyasla sınırlanamayacağına dikkat çekerek, “Doğum sonrası yarı zamanlı çalışan aile bireylerinin dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duyacağı göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışanların yıllık izin sürelerinin kısaltılması adil olmayacaktır” şeklinde ifadeler kullandı.
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN KDK KARARINA YANIT: YENİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
KDK tarafından yapılan açıklamaya yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, bu konuda düzenleme yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğunu belirtti. Ayrıca, “Konuya ilişkin yeni mevzuat çalışmalarının devam ettiğini” ifade etti.
DOĞUM İZNİ 1,5 YILA KADAR UZATILMASI PLANLANIYOR
Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında, sağlıklı bir nüfus yapısının oluşturulması amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirleyen hükümet, çalışan annelere yönelik yeni doğum izni düzenlemeleri üzerinde çalışmalara başladı. Gelecekte, çalışan annelere daha uzun bir doğum izni verilmesi planlanıyor.
Taslak düzenlemeye göre, ücretli doğum izni 1 yıla, ücretsiz izin hakkı ise 1,5 yıla çıkarılacak. Ek olarak, çalışan annelere kreş desteği sunulacak. Mevcut düzenlemelere göre memur babalar için 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni verilmekte; yeni düzenleme ile bu ayrım ortadan kaldırılacak.
Kaynak: Halk TV