Mahkeme Yeniden Görevsizlik Kararı Verdi
Mahkeme, dosyayı yeniden “görevsizlik” kararı vererek, görev uyuşmazlığının çözülmesi amacıyla Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
CHP 38. Olağan Kurultayı’na Dair Gerekçe
Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayı’na dair önemli tespitlerde bulunuldu. Kararda, yurt çapında partinin delegelerini ve yakınlarını belediyeler ile buna bağlı şirketlerde istihdam etmenin, ihale vermenin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait alışveriş kartlarının dağıtılmasının “pasif rüşvet” olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, bazı kurultay delegelerinin, Özgür Özel lehine, Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine oy kullanmasının “aktif rüşvet” sayılıp sayılmayacağının da araştırılması gerektiği belirtildi. Gerekçeli kararda, şunlar ifade edildi:
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı’nda oy kullanan bazı kurultay delegelerine Türk parası veya döviz cinsinden dağıtıldığı iddia edilen paraların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya diğer belediyelerden (İzmir Büyükşehir Belediye ya da Beşiktaş Belediyesinden) alınan ihale karşılığında gayri hukuki şekilde biriktirildiği iddia olunan para havuzundan sağlanıp sağlanmadığı incelenmelidir.”
Rüşvet Anlaşması Tartışmaları
Eğer bu tür bir havuz var ise ve kurultay delegelerine dağıtılan paralar buradan sağlanmışsa, bu durumun “bir kısım kurultay delegelerine ait oylar” ile “rüşvet” parasının kullanılması suretiyle Kılıçdaroğlu’nun mağduriyetine neden olup olmadığının araştırılması gerektiği vurgulandı.
Bunun yanı sıra, kamuya ait (İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait) yardım alışveriş kartlarının bazı kurultay delegelerine dağıtılıp dağıtılmadığının da değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Bu durumda bazı kurultay delegelerine ait oyların aktif rüşvet sayılıp sayılmayacağına dair de bir inceleme yapılması gerekmektedir.
İddianame İçeriği
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yolsuzluk soruşturması çerçevesinde tutuklanan ve İBB Başkanlığı görevinden alınan Ekrem İmamoğlu ile birlikte, Baki Aydöner, Cemil Tugay, Erkan Aydın, Hüseyin Yaşar, Mehmet Kılınçarslan, Metin Güzelkaya, Nihat Yeşiltaş, Özgen Nama, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve Serhat Can Eş’e Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi gereğince, “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası verilmesi talep ediliyor.
Kaynak: Ekonomim