CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen yumruklu saldırının faali Selçuk Tengioğlu’nun, iki çocuğu öldürmüş bir katil olduğunun ortaya çıkması, ceza infaz sistemine ilişkin önemli tartışmaları gündeme getirdi. Cezaevinden tahliye olan bireylerin yüzde 45’inin yeniden suç işlediği gerçeği, rehabilitasyon süreçlerinde daha etkili bir yaklaşımın gerekliliğini açıkça ortaya koydu.
Bakanlık verileri suç istatistiklerini gözler önüne seriyor
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Selçuk Tengioğlu’nun yanı sıra cezaevinden çıkan diğer kişilerin de birçok infial yaratan suça karışması, kamuoyunda kaygı yaratıyor. Adalet Bakanlığı’nın verileri, bir kez suç işleyen kişilerin önemli bir kısmının tekrar suç işlediğini ortaya koymakta.
Cezaevinde 1 milyona yakın kişi var
Türkiye’deki cezaevlerinde şu an yaklaşık 410 bin tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Denetimli serbestlik altında olan bireylerin sayısı ise 600 bini bulmakta. Bu durum, toplamda 1 milyona yakın kişinin infaz sistemi içinde yer aldığını göstermektedir.
Etkili rehabilitasyon için sistemin gözden geçirilmesi gerekiyor
Bu rakamın azaltılması amacıyla ceza infaz rejiminin tüm süreç ve kurumlarının kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği ifade ediliyor. Bu çabanın yalnızca Adalet Bakanlığı ile sınırlı kalmayıp, devletin diğer tüm kurumları ve toplumun katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğinin vurgusu yapılıyor.
Denetimli serbestlik verileri dikkat çekiyor
Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan verilere göre, Türkiye’de 149 denetimli serbestlik müdürlüğünde 6 bin personel, 448 bin hükümlünün takibini yürütmekte. Son 20 yıl içerisinde 8 milyon 300 bin denetimli serbestlik kararı uygulanmış durumda. Bu süreçte 3 milyon 500 bin iyileştirme faaliyeti gerçekleştirilmişken, bu faaliyetlerin 1 milyon 450 bini bağımlılara yönelik olmuştur.
62 bin hükümlüye maddi destek sağlanıyor
1 milyon 424 bin hükümlüye kamu yararına ücretsiz çalışma imkanı sunulmuş; ek olarak, 62 bin hükümlüye nakdi yardımda bulunulmuştur. 69 bin hükümlünün denetimli serbestlik kapsamında elektronik izleme ile takibi yapılmaktadır.
Kaynak: Ekonomim