CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarım sektöründe karşılaşılan önemli sorunlara dikkat çekti. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçilerin kutlama yapma imkânının bulunmadığına vurgu yapan Barut, ‘2003 yılında 2.8 milyon olan çiftçi sayısı şu anda 2 milyona düştü. Çiftçilerin borcu 2002’de 4.5 milyar lirayken, bugün 940 milyar liraya yükseldi. Ülkemiz tarım alanında net ithalatçı konumuna geldi ve dış ticaret açığımız 49 milyar doları aştı’ ifadelerini kullandı.
Tarım sektöründe yaşanan sorunlar gıda egemenliğini tehlikeye attı
Ziraat mühendisi ve çiftçi kimliğiyle de tanınan Barut, yaşanan sorunların Türkiye’nin gıda egemenliğini ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti. Barut, AKP’nin tarım politikalarının üreticiyi ezdiğini, ithalat odaklı bir yaklaşım benimsenerek çokuluslu şirketlerin sektördeki saygınlığının arttığını ifade etti. Bu durumun ülkenin geleceğini tehlikeye attığını vurguladı.
Ayrıca Barut, Türkiye’deki ekim alanlarının Cumhuriyet tarihinin ilk kez 20 milyon hektarın altına düştüğünü belirtti. Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre milli gelirin en az yüzde 1’inin çiftçilere destek olarak verilmesi gerektiğine işaret eden Barut, ‘2007 yılından bu yana çiftçiye verilmesi gereken 1 trilyon 374 milyar liranın yalnızca 493 milyarı ödendi. Çiftçinin alacağı 881 milyar lira hâlâ ödenmedi’ dedi.
Çiftçiler destek bekliyor
Barut, üreticilerin maliyetlerin altında ezildiğini, ürünlerinin değer bulmadığını ve borç yüküyle karşı karşıya kaldıklarını aktararak, ‘Çiftçilerimiz destek bekliyor. Üreticiyi destekleyen, planlı ve sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturulması şart’ ifadesine yer verdi.
Barut, ‘Her şeye rağmen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Halkın iktidarında tarımı ve çiftçiyi ayağa kaldıracağız’ diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Kaynak: Ekonomim